23948sdkhjf

Byggebranchen er selv skyld i, at de nu mangler arbejdskraft

Byggesektoren ser mørkt på fremtiden med få ordre og negativ jobudvikling. Alligevel mangler den nu arbejdskraft. Et paradoks, som virksomhederne selv er skyld i, vurderer økonom.

På trods af negative forventninger til fremtiden i forhold til både antallet af medarbejdere og virksomhedernes forventninger til, hvor mange ordrer de vil få, mangler en række virksomheder indenfor byggesektoren allerede nu arbejdskraft. Og problemerne vil vokse.

Et paradoks, som kan være ganske svært at gennemskue.

- Det ser ud som om kapaciteten i bygge- og anlægsektoren ikke er særligt stor. Og det hænger sammen med, at man ikke har været særligt dygtig til at få uddannet lærlinge nok. Under krisen har man ikke taget et antal unge ind, der svarer til at erstatte den del af arbejdsstyrken, som nu er på nippe til at gå på pension. Så når de snart forlader virksomhederne, vil der ikke være nye medarbejdere nok til at erstatte dem, forklarer boligøkonom i BRF Kredit, Mikkel Høgh.

Konsekvensen kan blive, at virksomhederne risikerer at måtte sige nej tak til nye ordre, forklarer han i det interview, du kan høre i lydafspilleren herunder.

Tænd dine højttalere og lyt til interviewet om byggeriet, der ser
negativt på fremtiden, men alligevel vil mangle kvalificeret arbejdskraft.  

Ifølge tal fra Danmarks Statistik torsdag er den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg i oktober minus 13 i oktober, hvilket betyder at virksomhederne har en negativ forventning til den fremtidige udvikling. Indikatoren består af en sammenvejning af den forventede beskæftigelse, som er steget lidt, og vurderingen af ordrene, der er faldet.

Til trods for, at forventningen altså er at udviklingen er negativt, angiver 17 pct. af virksomhederne i branchen samtidigt, at de har kapacitetsproblemer.

- Vi kan ganske hurtigt komme i en situation, hvor det ikke er manglende ordrebeholdning, men snarer flaskehalse, der præger sektoren, advarer Mikkel Høgh.

Anlægsentreprenører hårdest ramt
Den manglende arbejdskraft ses især hos anlægsentreprenørerne. Her er det hele 42 pct. der angiver at manglen på kvalificeret arbejdskraft er et begrænsende problem. Tilsvarende svar kommer fra 19 pct. af de spurgte vvs- og blikkenslagerforretninger.

- Ordrene vurderes ikke at være tilstrækkelige, hvilket er bemærkelsesværdigt, når man samtidig har mangel på arbejdskraft. Dermed er det også svært at have store forventninger om, at der for alvor kommer gang i byggeriet i takt med, at boligefterspørgslen stiger af demografiske årsager i de større byer, mener Mikkel Høgh.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094