23948sdkhjf

Store klumpudbud slagter små virksomheder

DEBAT: Regionerne samler udbud i forbindelse med store byggeopgaver frem for at dele dem op i fagentrepriser. Det letter regionernes eget arbejde, men er til skade for samfundet - ikke mindst i yderområderne
Udbudsformen ved de såkaldte supersygehuse er påfaldende ensartet. Det viser en gennemgang, som Danske Regioner har foretaget. Ingen steder har man valgt at dele opgaverne op i fagentrepriser som den primære udbudsform. Det betyder, at mindre virksomheder er afskåret fra at byde direkte på opgaverne.

Den ensartede udbudsstrategi får den internationale konsulentvirksomhed Ernest & Young til at anbefale, at regionerne i stedet udbyder store offentlige byggeopgaver i endnu større klumper, så de bliver mere attraktive for udenlandske koncerner.

Men det vil være en fatal vej at gå, og vælger regionerne den fremgangsmåde, kan det betyde, at det bliver endnu vanskeligere at drive byggevirksomhed i Danmark.

Udbudsformen bør tvært- imod gå i den modsatte retning, så den tilpasses den erhvervsstruktur vi har i Danmark – nemlig et marked med mange små og mellemstore virksomheder.

I Dansk Håndværk anbefaler vi derfor regionerne at udbyde langt flere opgaver i fagentreprise, så konkurrencen om store, offentlige opgaver sker på en måde, der er målrettet danske forhold.

Dansk Håndværk hilser gerne udenlandske aktører velkommen i Danmark, men det må ikke ske på en måde, så man udelukker de mange dygtige små og mellemstore håndværksvirksomheder fra at byde på offentlige opgaver af den karakter.

Får SMV’erne mulighed for at byde, vil det være en håndsrækning til de mange lokale håndværksvirksomheder, som ikke har en fyldt ordrebog. Det vil tilmed hjælpe regionerne på en række områder, der særligt har deres interesse. Nemlig at holde liv i de yderområder, som regionerne også har et ansvar for at løfte, skabe mere lokal beskæftigelse og flere lærlingepladser. Det er en opgave, der koster det offentlige dyrt på andre udgiftsområder.

Udbud opdelt i fagentrepriser giver muligvis ordregiverne lidt mere at lave. Men i det samlede billede er det beskeden meromkostning, fordi den øger konkurrencen, giver lavere priser og ikke mindst gavner hele samfundet.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109