23948sdkhjf

Nedslidning bekymrer håndværkerne

Håndværkerne sætter indsats mod nedslidning højre end mere i løn
Håndværkere frygter nedslidning i så stor stil, at en indsats mod nedslidning topper ønskerne til de kommende forhandlinger om en ny overenskomst. Det skriver Avisen.dk. Ønsket overtrumfer både højere løn og en indsats mod social dumping.

Det er det klare budskab fra murere, arbejdsmænd og tømrere i en undersøgelse foretaget af Byggegruppen i fagforbundet 3F. Hele 8.215 medlemmer i 3F's byggegruppe har deltaget i undersøgelsen.
33 procent har 'arbejdsmiljø og nedslidning' som nummer et over ønsker. 31 procent peger på løn, mens 22 procent finder regler om social dumping vigtigst.
Det markante ønske om større indsats mod nedslidning får Kim Lind Larsen, som er formand for 3F Byggegruppen, op af stolen.

- Jeg har aldrig tidligere før en overenskomst-forhandling set, at medlemmerne var så optaget af nedslidning og arbejdsmiljø, siger Kim Lind Larsen til Avisen.dk.

Kan ikke holde til sliddet
Når håndværkerne kræver sundere og sikrere dage på jobbet, hænger det ifølge formanden sammen med, at de har svært ved at se, hvordan de skal holde frem til, de kan gå på folkepension.

- Hele debatten om at sætte pensionsalderen op, har gjort det klart for vores medlemmer, at de skal arbejde mange ekstra år. Når de så ser på forholdene på byggepladserne og deres eget helbred, så kan de ikke se, hvordan de skal kunne blive ved, til de er 68, 69, 70 år eller mere, siger Kim Lind Larsen.

Når 3F Byggegruppen nu forhandler en ny overenskomst for sine medlemmer er modparten mestrene og direktørerne i Dansk Byggeri. Hos cheferne bider man også mærke i undersøgelsen fra 3F Byggegruppen.
- Det gør indtryk på os, at håndværkerne er så optaget af nedslidning og arbejdsmiljøet. Men det er man bestemt også blandt arbejdsgiverne. Vores medlemmer er meget optaget af at forebygge ulykker og sikre, at tingene foregår på en forsvarlig måde, siger direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm til Avisen.dk.

Han har dog ikke noget konkret bud på, hvordan man via de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst kan skærpe indsatsen for sundt og sikkert byggearbejde.
- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvordan vi skal få spørgsmål om arbejdsmiljø med ind i forhandlingerne om en ny overenskomst. Men vi parat til at se på konkrete forslag fra 3F, siger Peter Stenholm.

Mange smerter
Det er på en barsk og smertefuld baggrund, at tømrere, murere og arbejdsmænd kræver en indsats mod nedslidning.

- Det er inden for dele af byggeriet, at man har den allerstørste andel af mennesker, som går på arbejde om morgenen med smerter. På nogle områder er det helt op til 50 procent. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, fortæller Kim Lind Larsen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142