23948sdkhjf

Opfindere i byggeriets tjeneste

Firmaet Lolle & Nielsen skaber hjælpemidler som reducerer håndværkernes nedslidning

Der hersker en forunderlig, nærmest magisk atmosfære i de rå lokaler i Bådehavnsgade i Sydhavnen i København.

Magisk, fordi det er her tanker og ideer får fysisk form. Ikke kun i overført betydning. For medarbejderne i firmaet Lolle & Nielsen arbejder intenst på at overføre ideer til avancerede computeranimerede tegninger og videre til skala-modeller i alle former for materialer - fra krydsfiner og stål til skumplast og fillament i 3D-printere.

Lolle & Nielsen fokuserer især på at udvikle hjælperedskaber og -værktøjer til byggeriet. Firmaet står bl.a. bag den i byggekredse højt værdsatte Smartmover - en batteridrevet stenvogn, som gør det en helt del lettere for murerne at tumle rundt med stenhovederne (palle med 80 mursten, red.)

Upclimber

  • Løfter op til 140 kg
    Trinløst løft med op til 10 cm/sek
  • Pivot armen sikrer, at vinduet er placeret korrekt med bunden først.
  • Li-ion batteriet holder i op til 7 dage
  • Sugekopper med manuelle pumper
  • Alle de vigtigste funktioner aktiveres fra håndtaget.
  • Udført i holdbart aluminium
  • Batteriindikator på forsiden
  • Justerbar afstand mellem sugekopperne
  • Vægt: 13 kg
  • Systemet har to patentansøgninger i gang
  • Systemet er ejet af opfindervirksomheden Lolle & Nielsen Inventions.

Løfter vinduet plads
Da Licitationen-Byggeriets Dagblad lægger vejen forbi opfindernes værksted er der blandt andet fokus på test og udvikling af et nyt værktøj, som yderligere kan skåne håndværkerne for tunge og skæve løft. Og forbedre arbejdssikkerheden.

- Vi er i fuld gang med at fremstille et batteridrevet system til at montere vinduer fra stillads eller platform og senere også til bomlift, forklarer ingeniørerne og stifterne af firmaet, Steffen Nielsen Österberg og Andreas Lolle.

Upclimber, hedder den batteridrevne hejs med sugekopper, som løfter vinduet fra platformen eller stilladset på plads i vindueshullet.

Hejsen er hægtet fast på stilladset eller platformen og gør det nemt for håndværkeren at styre vinduet på plads uden at blive udsat for tunge og skæve løft. Samtidig er det mere sikkert at arbejde med de tunge vinduer.

Upclimber-systemet er blandt andet udviklet med en bevilling på 1,5 mio. kroner, fra Markedsmodningsfonden og sammen med firmaerne Casadana, Hoffmann, Jakon og Platform.as, som har skudt både energi og penge i udviklingsarbejdet.

Med fokus på udvikling af hjælpeværktøjer, som skåner håndværkere for nedslidning og skader, kunne man tro, at opgaverne står i kø hos Lolle & Nielsen. Og det er ikke helt skudt ved siden af. Dog er der en meget stor begrænsning i omfanget af de projekter, der kan føre fra ide til konkrete hjælpemidler.

- Det handler især om finansiering. Og det handler om engagement fra statens og myndighedernes side, understreger Steffen Nielsen Österberg.

En af de medfinansieringskilder, som Lolle & Nielsen og byggeriets virksomheder og medarbejdere har nydt godt af gennem nogle år, Forebyggelsefonden, er lukket.

Det er rigtig ærgerligt, mener de to opfindere. Ikke mindst fordi danskeren skal blive længere og længere på arbejdsmarkedet. Her er kampen mod nedslidning en vigtig faktor. Byggeriets virksomheder kan ikke løfte opgaverne alene. De gør, hvad de kan og bruger en hel del penge og arbejdskraft på de her projekter, som kommer hele byggebranchen til gode. Men når alt kommer til alt, så skal der også fonds- og statspenge med, hvis vi skal kunne udvikle hurtigere og mere effektivt, siger Steffen Österberg og Andreas Lolle.

Selvom de barske realiteter således trænger sig på, så blegner magien ikke i værkstedet i Sydhavnen.

- Vi glæder os fortsat til at være med til at udvikle effektive hjælpeværktøjer til byggeriet. Vi kan sådan set slet ikke lade være, siger de.

Læs mere: Regeringen lukker fond mod nedslidning

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095