23948sdkhjf

Kommuner skal ikke drive virksomhed

Den offentlige sektor skal fokusere på deres kerneopgaver og skal ikke konkurrere med private virksomheder
”Fair og lige konkurrence”, hedder et nyt udspil fra regeringen, som i korte træk vil sætte ind på tre områder i forhold til den offentlige sektor; klare regler og begrænsning af offentlige erhvervsaktiviteter, fair prissætning og lige vilkår samt bedre klagemuligheder og styrket håndhævelse.

Denne målsætning mødes, ikke overraskende, med begejstring af Dansk Byggeri, som især er glade for udspillet, fordi det skal stopper det, som betegnes som ”offentlig opgavetyveri”.

Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør Torben Liborius, er klar i mælet, når han siger, at det gælder om få stoppet kommuner, regioners og statens dårlige vane med at gå ind på markeder, hvor der ellers er et velfungerende privat marked.

Og Dansk Byggeri har naturligvis ret. Den offentlige sektor skal ikke konkurrere med private virksomheder. Den offentlige sektor skal i stedet sørge for at få de mange opgaver løst på bedste vis og til den mest fordelagtige pris.

Der er masser af gråzoner, hvor den offentlige sektor skal vurdere, om det er forsvarligt at udlicitere opgaveløsningen. De senere års massive fiasko med at udlicitere forskellige former for ældre- og sygepleje bør naturligvis mane til eftertanke. Her har det private marked ikke kunnet løfte opgaven.

Men, når det gælder pasning af f.eks. parker og veje, bygningsdrift og andre mere håndgribelige opgaver, så skal disse opgaver naturligvis varetages af private virksomheder.

Det mest opløftende ved regeringens udspil er, at man nu for alvor vil forsøge at finde frem til, hvad den offentlige sektor skal betragte som kerneopgaver, som sektoren selv skal varetage og de mange opgaver, som private virksomheder skal klare – med den offentlige sektor som arbejdsgiver.

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078