23948sdkhjf

Bøder truer: Kun hver 3. virksomhed har registret sine reelle ejere

Ny lov mod hvidvask og skattesvig kræver, at virksomheder registrerer deres såkaldte "reelle ejere" inden 1. december, ellers får de en bøde. Men hvem er egentlig reel ejer af en virksomhed. Det volder faktisk hovedbrud mange steder.
Senest 1. december skal alle selskaber – men ikke personligt ejede virksomheder – have registreret i erhvervs- og selskabsstyrelsen, hvem, der er selskabets reelle ejer. D.v.s. hvem der kontrollerer virksomheden. Det sker for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, skattesvig og hvidvask.

Loven om ejer-registrering trådte i kraft 23. maj i år, men her godt en måned før fristen udløber, er der ifølge oplysninger fra Erhvervsstyrelsen til www. i dag . dk, kun godt 37 pct. af virksomhederne, der har indsendt oplysningerne.

Efter 1. december risikerer virksomhederne at få en bøde, hvis de ikke har fulgt de nye regler om ejerregistrering.

Når ikke flere har registreret de reelle ejere, kan det skyldes, at virksomhederne ikke i tilstrækkelig grad har været bekendt med de nye regler.
Men det kan også være fordi det i en hel del tilfælde er svært i praksis af finde ud af, hvad det vil sige at være en reel ejer.

Hvad er en reel ejer
Som hovedregel er en reel ejer en ejer, der kontrollerer 25 pct. af en virksomheds aktier, direkte eller indirekte, via selskabskonstruktioner.

Men man kan også være reel ejer, hvis ejerandelen eller stemmerettighederne er mindre end 25 pct.

Det kan f. eks. være tilfældet, hvis man ejer 15 pct. af kapitalen, men samtidig har ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer.

Virksomhederne skal indhente oplysninger om virksomhedens ejere og de reelle ejeres rettigheder og på den baggrund foretage en konkret vurdering af, hvem der er virksomhedens reelle ejere.

Mange er i tvivl
Den vurdering kan give anledning til adskilligt hovedbrud.

Rundt omkring på revisions- og advokat-virksomhedernes hjemmesider finder man da også omfattende forklaringer på det spørgsmål, ligesom erhvervs- og selskabsstyrelsen har lavet en omfattende vejledning. Se. f. eks. revisionsfirmaet PWCs vejledning her PWC`s vejledning om reelle ejere

I Erhvervsstyrelsen siger kommunikationskonsulent Søren Møller Nielsen til www.idag,dk , at ejerregistreringspligten er helt ny lovgivning. Derfor er det naturligt, at den giver anledning til tvivlsspørgsmål

”Nogle af de hyppige spørgsmål vedrører 1) hvem der skal registreres som reelle ejere i en fondsejet virksomhed, 2) hvordan behandles egne kapitalandele og 3) hvornår medfører en udpegningsret, at en person er reel ejer”.

Han oplyser, at der 1. november kommer en ny vejledning baseret på feed back fra virksomheder.

Styrelsen arbejder desuden løbende på at hjælpe virksomhederne på bedst muligvis, og har lige før efterårsferien lagt spørgsmål/svar på hjemmesiden som supplement til vejledningen. Den kan læses her: Erhvervsstyrelse om reelle ejere

Bøder på vej
Virksomheder, der ikke får indleveret oplysninger om de reelle ejere inden 1. december, står som nævnt til bøde.

Men hvor hårdt Erhvervsstyrelsen vil fare frem er endnu ikke afgjort.

"Styrelsen følger udviklingen af registreringerne af reelle ejere nøje, og derfor er tiltagene over for virksomheder, der ikke registrerer oplysningerne om reelle ejere inden fristens udløb, endnu ikke endeligt besluttet", forklarer Søren Møller Nielsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08