23948sdkhjf

Godt gang i virksomhedssalget for andet år i træk

De høje aktiekurser afspejler sig i prisen på virksomheder, viser ny opgørelse. Dynamisk marked kan dog gå i stå, hvis aktiekurserne vender i år.
Den høje aktivitet med køb og salg af virksomheder er fortsat i det netop overståede år.

233 danske virksomheder blev solgt – et marginalt fald på en procent i forhold til året før. 3 ud af de 4 solgte virksomheder blev afhændet til strategiske købere, dvs. andre virksomheder, eller konkurrenter, der kan tilføre de opkøbte virksomheder synergieffekter. De resterende salg er sket til finansielle investorer, typisk kapitalfonde.

Der er i 2017 solgt 126 danske virksomheder til udenlandske købere, hvilket er ny rekord. De udenlandske købere udgør dermed 54 % af det samlede antal solgte virksomheder

Tallene fremgår af en rapport fra Oaklins Denmark, (tidligere Audon), som er en af de større danske aktører indenfor rådgivning om køb og salg af virksomheder.

”Vi oplever fortsat et meget dynamisk marked for køb og salg af virksomheder. Priserne er stigende og afspejler den gunstige udvikling på aktiemarkederne med tre til seks måneders forsinkelse. Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det ikke skulle fortsætte i år”, siger Frederik Aakard, Partner i Oaklins Denmark.

Han har dog hørt enkelt kapitalfonde beklage sig over, at multiplerne er kommet vel højt op. Men omvendt har kapitelfondene også glæde af de gode finansieringsvilkår, som hersker for tiden, og de har en vis tidsfrist indenfor hvilken de skal investere de penge, de har fået tilsagn om.

Den fortsat stærke interesse fra strategiske købere skyldes gunstige muligheder for at tilføre synenergier, der kan retfærdiggøre en pæn pris.

En del analytikere hæfter sig ved risikoen for, at aktiemarkederne kan vende i år efter de store stigninger i 2017.
Hvis det sker, vil aktiekursfald også påvirke priserne på virksomheder i nedadgående retning med et antal måneders forsinkelse.

”Men den vigtigste konsekvens af en stor aktiekurs-korrektion vil nok snarere være, at der i første omgang opstår en usikkerhed om beslutningsgrundlaget og finansieringen af en transaktion, som kan sætte nogle af de igangværende salgsovervejelser og sonderinger i stå”, mener Frederik Aakard.

70 pct. af transaktionerne i 2017 fordeler sig på de fem største brancher. Industri og teknologi udgør hhv. 24 % og 17%, efterfulgt af services på 12%. I 2016 udgjorde industri 20%, teknologi 17% og services 11%.



Salg af danske virksomheder til udenlandske strategiske købere i 4. kvartal 2017 (Udvalgte registrerede handler)

● Amerikanske Knoll Inc. har købt Muuto A/S
● Svenske Inwido AB har købt Bedst & Billigst A/S
● Norske Hansen Protection AS har købt Lyngsøe Rainwear ApS
● Engelske Sparrows Offshore Group Ltd har købt Alpha Offshore Services A/S
● Amerikanske The Middleby Corporation har købt Scanico A/S
● Svenske Polygon AB har købt Dansk Bygningskontrol A/S

Kapitalfonde og andre finansielle investorers aktivitet i Danmark i 4. kvartal 2017 (Udvalgte registrerede handler)

● L Catterton har købt Ganni A/S
● FSN Capital har købt Gram Equipment A/S
● Lone Star Funds har købt Stark Group A/S
● Credo Partners har købt 55% af Geia Food A/S
● Pioneer Point Partners har købt NGF Nature Energy A/S
● Agilitas Private Equity har købt Danoffice IT ApS
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094