23948sdkhjf

Ny pagt skal sikre flere elektrikere

Flere unge skal uddanne sig inden for de tekniske områder, mener regeringen, der nu er klar med en såkaldt Teknologipagt

I takt med at avanceret teknologi og digitale løsninger bliver mere og mere udbredt, vokser virksomhedernes efterspørgsel efter blandt andet ingeniører, dataloger, elektrikere og andre personer med digitale og tekniske færdigheder.

Derfor vil regeringen i løbet af de kommende måneder igangsætte en såkaldt Teknologipagt, der skal få flere unge til at interessere sig, uddanne sig og arbejde indenfor det digitale og tekniske område. Indsatsen skal ske i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet selv, der skal bidrage med konkrete indsatser.

Med Teknologipagten sætter VLAK-regeringen samtidig et mål om, at 20 procent flere skal gennemføre en faglært eller videregående uddannelse over de næste 10 år indenfor de såkaldte STEM-områder (teknologi, IT, naturvidenskab og matematik).

- Med en Teknologipagt vil vi forene alle gode kræfter og give håndslag med erhvervslivet på, at de vil tage helt konkrete initiativer, der skal få de unge til at vælge en uddannelse og et job inden for det digitale og teknologiske område. Det har vi hårdt brug for, hvis vi skal skabe forretningsudvikling, og virksomhederne skal udnytte digitaliseringen og have kompetencer til fremtidens digitale job, udtaler erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i forbindelse med præsentationen.

Flere faglærte
Hos organisationen SMVdanmark glæder adm. direktør Ane Buch sig over initiativet.

- Vi er glade for, at Teknologipagten ser så bredt på behovet for tekniske kompetencer. Der er brug for, at flere unge vil være ingeniører, men der er så sandelig også behov for, at vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Jeg har derfor især noteret mig ambitionen om at vende den negative spiral på erhvervsuddannelsesområdet, så flere unge vælger at blive faglærte, siger hun.

Øget optag
På det faglærte område betyder pagten, at Danmark skal vende en faldende tendens i antal uddannede til en stigning. På det videregående niveau betyder det - sammen med de seneste års øgede optag på STEM-området - at Danmark over de kommende 10 år løfter sig op blandt de lande i OECD, hvor flest tager en STEM-uddannelse blandt de 18-40-årige.

Hvis målsætningen realiseres, indebærer det, at Danmark om 10 år står med omkring 10.000 flere med STEM-uddannelser end ellers - og det er oveni, hvad der er på vej som følge af de seneste års øgede optag på de videregående uddannelser.

Teknologipagten er en del af strategien for Danmarks digitale vækst, der præsenteres på tirsdag d. 30. januar. Som led i strategien ønsker regeringen at afsætte 75 mio. kroner til Teknologipagten frem mod 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141