23948sdkhjf

OK at fyre arbejds-miljørepræsentant

Det var i orden at fyre en arbejdsmiljørepræsentant på en privat virksomhed uden overenskomst.
Arbejdsmiljørepræsentanter på private virksomheder uden overenskomst nyder ingen særlig beskyttelse mod at blive fyret.

Det er i princippet konsekvensen af en dom i Højesteret 29. november 2017, hvor en kvindelig bibliotekar og arbejdsmiljørepræsentant på en privat virksomhed uden overenskomst blev dømt til at betale lidt over 274.000 kroner tilbage til sin tidligere arbejdsgiver.
Det skriver Fagbladet 3F.

- Dommen demonstrerer, at der er et hul i lovgivningen, siger Ole Hasselbalch, der er professor ved Juridisk Fakultet på Aarhus Universitet og ekspert i erhvervsret til Fagbladet 3F.

Han henviser til, at en arbejdsmiljørepræsentant ifølge Arbejdsmiljøloven normalt er beskyttet mod at blive afskediget og få forringet sine forhold på samme måde som tillidsrepræsentanter på virksomheder med overenskomst.

Uden overenskomst
Men virksomheden i den konkrete sag havde, da arbejdsmiljørepræsentanten blev afskediget, ikke en kollektiv overenskomst.
Derfor var det op til kvinden at bevise, at der fandtes en særlig afskedigelsesbeskyttelse for tillidsrepræsentanter på et tilsvarende fagligt område som hendes.

Og det fandt Højesteret ikke var tilfældet, lige som retten blandt andet heller ikke fandt grundlag for at lægge vægt på den afskedigelsesbeskyttelse, som tillidsrepræsentanter har efter overenskomsten for akademikere i staten.

- Denne sag viser endnu engang, hvorfor det er helt afgørende for arbejdsmiljøet på de danske virksomheder, at der tegnes overenskomster, siger 3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef Ulla Sørensen, der håber, at Højesterets afgørelse bliver kommunikeret bredt ud til de danske lønmodtagere.

Kan danne præcedens
Ifølge professor Ole Hasselbalch kan dommen komme til at danne præcedens i forhold til afskedigelser af tillidsvalgte på andre virksomheder uden overenskomster.

- Men man kan ikke sige, at Højesteret nu har sat en fast grænse. Det vil i hver enkelt sag bero på en konkret vurdering af, om der findes en relevant overenskomst, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094