23948sdkhjf

Skrot luften og gi' den gas

- Hver eneste dag bruger tusindvis af danske håndværkere hundredvis af timer på kompressorer og luftslanger til fastgørelsesopgaverne. For selv om der findes gasdrevne batteriværktøjer, som giver markante tidsbesparelser i forhold til de traditionelle skudpistoler til luft, spiller trykluftværktøjerne stadig en stor rolle på danske byggepladser.

Det siger produktchef hos ITW BYG Anders Olsen, som undrer sig over situationen. Han er fastgørelsesekspert og ansvarlig for leverandørens program af Paslode skudværktøjer.

- Vi leverer både luft- og gasværktøjer til danske byggepladser og kan se, at luftværktøjerne også foretrækkes i mange situationer, hvor der ikke er en gevinst forbundet med at vælge dem frem for gasværktøjer. Her er der et stort potentiale for effektivisering, som bare venter på at blive udnyttet, siger han og uddyber:
- Mange af de opgaver, som laves med luftværktøjer, udføres faktisk bedst med værktøjer til gas. Der er særlige typer af fastgørelse, som kræver et luftværktøj, men skal du eksempelvis fastgøre beslag på trælægter eller montere gipsplader i et enfamilieshus eller etagebyggeri, er gasværktøjet det optimale valg.

Spar en time om dagen
At potentialet for tidsbesparelser er stort, kan tømrermester Anders Dürr fra Middelfart skrive under på. Hans firma er selv gået over til gasdrevne batteriværktøjer bl.a. i forbindelse med tagopgaver, hvor der skal monteres beslag på spær og lægter.

De har erfaret, at gasværktøjerne ikke kun sparer tid i starten og slutningen af arbejdsdagen, men også gør det nemmere at bevæge sig rundt, da man ikke behøver at tage hensyn til løse slanger. Og det løber alt sammen op i mange sparede timer på månedsbasis ud over at øge sikkerheden på byggepladsen.
- Du undgår helt konkret at bruge en ekstra halv time i hver ende af dagen, fordi du ikke skal håndtere en kompressor og luftslanger. Du bliver samtidig mere mobil og kan hurtigere komme rundt. Det er også en fordel for vores kunder, for håndværkere er jo ikke gratis at gående, siger han.

Behov for effektivisering
ITW fremhæver, at bl.a. Danske Byggecentre har påpeget, at den aktuelle kombination af fyldte ordrebøger og mangel på kvalificeret arbejdskraft sætter en tyk streg under behovet for fortsat effektivisering ude i byggevirksomhederne.

Derfor sætter ITW BYG fokus på fordelene ved at skifte luftværktøjerne ud med gasdrevne batteriværktøjer, når leverandøren byder indenfor på standen på messen.
- I den nuværende situation er skiftet fra luft til gas en virkelig lavt hængende frugt. Vi ser i det hele taget frem til at snakke med tømrerne om de muligheder, de har for at optimere arbejdstiden og opnå bedre arbejdsmiljø ved at vælge de rette fastgørelsesløsninger, fremhæver Anders Olsen.

Mange af de opgaver, som på mange byggepladser laves med trykluftværktøjer, udføres faktisk bedst med værktøjer til gas, har bl.a. tømrermester Anders Dürr fra Middelfart erfaret.

Artiklen er en del af temaet BYGGERI'18.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188