Skam jer ikke over at jeres børn bliver håndværkere !

Nu må uddannelses-snobberiet høre op: Det er ikke så ringe endda at blive håndværker

Eleverne i folkeskolen skal fremover have hænderne op af lommerne og blikket væk fra computerskærmene. Der er i hvert fald fra politisk hold planer om, at de ældste elever skal til eksamen i faget håndværk og design.
Baggrunden er, at eleverne ved at møde flere opgaver og undervisning af praktisk karakter, også får øjnene op for, at der er andre valg efter folkeskolen end gymnasiet.

Som det er nu, så vælger langt de fleste elever – stærkt tilskyndet af deres forældre - en gymnasie-uddannelse. Dels fordi gymnasiet giver adgang til en lang række andre boglige uddannelser, dels fordi mange håndværksfag stadig ikke er ”fine” nok.

Det skal der selvfølgelig laves om på. Og det er et godt initiativ at øge fokus på håndværksfagene i folkeskolen. Men det er lige så vigtigt, at elevernes forældre orienteres om mulighederne for de mange gode uddannelsesforløb på erhvervsskolerne.

Den sidste snert af uddannelses-snobberi skal elimineres og det skal ske ved de gode eksemplers magt.
Derfor er det også afgørende, at håndværksmestre og byggeriets organisationer er med til at profilere håndværksfagene og gøre det attraktivt for de unge at skabe sig et arbejdsliv i for eksempel byggebranchen.
For det er slet ikke så ringe endda !


Hold dig opdateret med Mester Tidende
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Dorthe Frøstrup
Man kunne fristes til at vende det hele på hovedet og sige "Tjah, hvis ikke hænderne er skruet ordentligt på til at blive håndværker, så fortvivl ikke mit barn, der er jo mulighed for "bare" at læse videre" !!

Mette Larsen
Jeg ved ikke om håndværksfagene stadig er set ned på pga. hvor 'fint' det er. Håndværkere er fint betalte og har en lang uddannelse. Men jeg er sikker på at os mødre nødigt ser vores børn blive håndværkere fordi sikkerheden halter (trods indsatsen!) i de traditionelle fag.

Dorthe Frøstrup
Mette, jeg vil blive en lige så stolt mor, om mine 4 børn vælger en håndværksmæssig-uddannelse eller en akademisk. Som datter af en kleinsmed og sygehjælper - selv akademisk "papirnusser" - ja, så undskyld mig. Men jeg ved godt, hvad der giver den største indflydelse på fremtid og samfund - og det er bestemt ikke mit papirflytteri. Nedslidning sker i alle fag - selv mit - og livet er farligt - vi dør alle af det!!! Så at råde ens børn til ikke at gøre en forskel fordi det medfører en risiko - det er simpelthen omklamring af værste skuffe. Du kan ikke pakke dine børn ind i bobleplast hele livet - lær dem at tage hånd om sigselv og lad dem strække vingerne og blive stærke og flyvefærdige.
Tænk hvis alle mødre rent faktisk tænkte som dig - så ville det blive komplet umuligt at rekruttere brand- og politifolk.

Mette Larsen
Pyhha Dorthe, det var en hård omgang. Jeg vidste ikke at jeg ville støde dig så hårdt med min holdning. Jeg klapper i.

Michael Nielsen
Har aldrig fortrudt at have lært et håndværk, har aldrig mødt en håndværker der har fortrudt at have lært et håndværk, men jeg kan godt forstå hvorfor de unge ikke ville være håndværker, det vil da også være tåbeligt, når man kan få en længere varende uddannelse, komme til at tjene 2 el. 3 gange mere en end håndværker, gå i fint tøj sidde på et fint kontor, have en god kantine, med faglærte kokke, have flextid (kan komme og gå som man vil) og hjemmearbejdsplads, ikke blive slidt op, stadig kan dyrke sport når man skal pensioneres, og evt. får man en firmabil. Fremfor at man skal op 5.30 om morgen, sidde med en klapsammen leverpostej i en skurvogn, som ikke står i vatter, blive slidt op, og ingen mulighed for efterløn og meget dårligere løn end en slipsefyr – så HVORFOR vælge et håndværk?????????

Dorthe Frøstrup
Hej Michael,
Det kontorjob vil jeg gerne have :-). Det er i hvert fald meget langt fra min verden som administrativt ansat :-).

Der er fordele og ulemper ved alle job !! Jeg synes, det er alt overvejende vigtigt, at de unge styrkes i at vælge efter interesse og evner. Personligt imponerer det mig SÅ meget mere, når nogen er dygtige håndværkere og laver et gedigent stykke arbejde - end det at koordinere og beregne. Ikke at jeg mener noget af det kan stå alene eller undværes. Men jeg vil gerne støtte vores unge i, det gode og fornuftige i at gøre det man interesserer sig for og er god til - og håndværker er (også) et fantastisk første valg !

Michael Jakobsen
Ja det ville se sort ud hvis der ikke er nogen der er håndværkere og chauffør for hvem skulle ellers stå for at lave de huse og fragte der hører sig til for at dem der ikke kan
Men der er selvfølgelig også godt der er nogen der vil noget andet

Kurt Elkjær
Den dag en uddannet håndværker kan hæve 40000 om måneden uden nogle tillæg, eller akortløn, skal interessen nok komme, men det ødelægger konkurrenceevnen mod det store udland. Mor og Far ser gerne deres lille Søren tjene kassen, hvilket giver go mening da man som forældre gerne ser sin børn komme godt fra land. Der hvor det virkelig halter, er hos arbejdsgiveren. Hvis en uddannelse bliver gjort spændende og udfordrende skal der nok komme flere nye håndværkere,for det vil rygtes hos de unge, men det er der ikke råd til. Uden af have nogle faktatal, er min fornemmelse, at op imod 90% af de små og mellemstore virksomheder ikke har råd til at give den form for behandling, men at lærlingen skal deltage i det daglige arbejde med produktion og ved I hvad, prøv at sætte 500 spær op, eller stable mursten 3 uger i træk eller trække ledninger i prefabrikkeret elementer........det dør hjernen af og når man så tænker på, at de unge er vant til action gennem hele deres opvækst via "Bipspil" og anden form for PC- hjerneudfordring.
Jeg har rejst som montør i det meste af Europa og er meget stolt af den Danske håndværker uddannelse, der er IKKE den udfordring som de danske håndværkere ikke kan klare, for grunduddannelsen er verdens bedste, men så længe Mor og Far siger " Du skal ha et ordentligt arbejde" og arbejdsgiveren "Du er for dyr, JEG tjener ikke nok", så skal vi nok regne med at om 15-20 år skal man kunne "udenlansk" for at bestille en VVS'er.

Flad røv af en stol
Ja ja Michael.. alt går op i hvor meget man tjener selvfølgelig

Peter Henriksen
Jeg har været håndværker i mange år, og anbefaler ikke mine egne børn, at arbejde i en hård branche med nedslidning og dødsulykker, daglige smerter, og ansat på daglejer vilkår. Det kræver mere end en opsang at gøre det attraktivt at være håndværker i nutiden.

Michael Nielsen
Ja PH jeg har løsningen - hvis du tager en håndværksmæssig uddannelse og fuldføre den og man efterfølgende vil læse videre på en videregående uddannelse lige meget hvad- skulle man som håndværker have fortrinsret, på betingelse at de bare havde bare havde bestået de relevante fag der skal til for at gennemføre uddannelsen så kunne det jo også ende med at vi kunne få nogle akademiker, der kan udrøre et stykke arbejde og tænke logisk..

Kristian H petersen
Man kunne også vende bøtten om og se på uddannelsen fra Mesters synspunkt.
Hvis man som mester idag ønsker at give sin lærling en ordentlig uddannelse. Skal man bruge 6-12 måneder på at han går i røven af en svend, uden at producere noget af nævneværdig værdi for mester. Dernæst skal han på skole på uforudsigelige tidspunkter der er ikke kan tilpasses vrksomhedens drift (kom ikke og bild mig noget andet ind, har uddannet 10+ lærlinge)
Alt til ca. 50% LØN af en svend!!!
Hvorfor en i h..... skal mester give en lærling en uddannelse, skabe sig en konkurrent, og oven i købet betale penge for det?
Hvorfor er det kun de akademiske uddannelser der skal være SU berettigede?
Og de tekniske skoler. Don’t get me started!
Lang historie kort. Luk L.... og fri os mestre for malstrømmen af inkonpetance og åben en mere moderne form for social skraldespand. For når 60% tabere blandes med 40% energiske og dygtige unge, så taber Alle.

Ivan Berg
Jeg anbefaler heller ikke min 3 børn til at blive håndværker. Det er meget godt beskrevet af de andre her over. Rejser selv som montør i ind og udland, det er dæleme surt tjent penge når man ser hvad dem med et hoved der er beder end min får i løn og af goder som bil og hvad ved jeg. Vores løn er ikke steget meget de sidste 15 år. Vi må håbe at der også kommer noget mere konkurrende på kontorgangende fra Øsr Europa.

Vini Kiilerich
Kan kun være stolt af min søn som er tømrer med medalje.
Op i røven med hvad de vælger af uddannelse/erhverv så længe de er glade for det.

Kurt Elkjær
Kristian H Petersen...magen til vrøvl. Hvis ikke der var svende, altså færdig uddannet lærlinge, ville du jo nok ikke have en virksomhed med mere end en ansat. Og ja selvfølgelig koster det penge at starte et uddannelsesforløb, men fra slutningen af andet år begynder de (fleste) lærlinge at tjene penge til virksomheden og på slutningen af tredje år har du allerede en kompetent medarbejder som kan generere overskud i forhold til lønomkostningerne. Er det ikke tilfældet, skal du nok kigge indad. Med hensyn til skoleophold, er det jo bare at kigge i lærlingens uddannelsens-mappe, der står hvor og hvornår, lærlingen skal på skole. Generelt er nyuddannet svende bedre håndværkere en vi var, da vi var færdige med svendeprøven. Men vil virksomheden ikke uddanne lærlinge, står vi tilbage med billig udenlands arbejdskraft, men det er måske det vi ønsker?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Sjællandsk savværk sender tonsvis af tømmer til kongehal

Outline investerer tocifret millionbeløb i Farsø

Building Awards: Her er finale-deltagerne

Varebiler
Virksomhederne køber og leaser færre biler

Stort gulvfirma konkurs – 100 mister jobbet

Nyhedsbrev

Status på boligjobordningen: Fradrag for 11 milliarder kroner

Økonomer har kritiseret boligjobordning, men skatteminister glæder sig over, at den bruges flittigt.

Online Avis Arkiv

Varebiler
MAN’s el-lastbil kommer først i 2021

Ugens konkurser - uge 33

Ugens nye virksomheder - uge 33

Trods øget udlicitering: Kommuner klarer selv vej- og parkopgaverne

Nyt fra byggecentrene
Sten fejet af vejen for Jem & Fix

3F: Stop bøsse-chikane på arbejdspladsen

Mere end hver tredje dansker har oplevet, at der bliver talt nedsættende om homoseksuelle og transkønnede på arbejdet

40 timer uden hvil får ingen konsekvens

Regnskabschok for milliarder: Nye regler får virksomhedernes gæld til at eksplodere

Tidligere Velux-chef vil på anklagebænken eller frifindes

Nye arbejdsgange øger bundlinjen hos Riwal

Køkkenproducent har tryk på salget

MT Højgaard får ny topchef

Femern prækvalificerer til sø-entreprise

Rockwool forventer højere vækst

Chauffør mister livet af rullende fjernvarmerør

BIG tegner nyt domicil til HB Trapper

TIP Trailer Services får nye ejere

Styrelse sender facility management til to milliarder i gigantudbud

Samarbejde skal sikre bedre bundlinje i byggeriet

Sommerens konkurser - uge 28-30

Se de seneste rokader i byggeriets top

SE VIDEO: Bedre arbejdsmiljø med Bambus

MesterTips
Styrk bundlinjen: Bliv bedre til at lede projekterne

Nyt køkken-erhvervscenter i Herlev

Ugens konkurser - uge 32

SF og Dansk Byggeri: Krav om penge til bedre ventilation på folkeskolerne

Ugens nye virksomheder - uge 32

Elementernes rasen rammer limtræsproducent

Fællesindkøb: Skifter oliefyr ud med varmepumper

Ventil-center skifter navn

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Din guide til ny forretningsløsning

Salgsdirektøren og salgschefen kommer fra egne rækker

Stor forvandling på Farumgade

Railmonitors tiltsystem understøtter Sveriges største infrastrukturprojekt

Topcon service værksted

Ny svingkran til værkstedet, produktionen eller et helt tredje sted?

Titan Sprøjteanlæg fra G.A. Hansen

Udførelse af elforsyningsanlæg - efter de nye regler

Ajos køber bil til hurtig udrykning

Solblegede rør holder den tekniske kvalitet

KONFERENCE: Branddagene 2018

Nicolaj og Ramsing lover dig løsningsorienteret og kompetent rådgivning - Keflico A/S

Klar til AB 18? Konference om de nye aftalevilkår den 4. december

Bliv opdateret på nyheder fra NKT, Signify og Schneider Electric

Temadag om indeklima og sundhed

Invitation til el-fagligt roadshow

Spændende gå-hjem-møde om lav produktivitet i byggeriet d. 23/8 hos IDA København

Pas på hænderne, håndværker!

Super stærk ny RENOVERINGSSLIBER fra Metabo

Miljø venlig blæsemiddel

Velkommen til Uniplan Danmark og Birch Ejendomme

En ny epoke inden for videoovervågning

To nye salgskonsulenter styrker Pettinaroli teamet

Seks gode råd til modtagelsen af en nydansker på virksomheden

Vil du udstille produkter og løsninger for byggebranchen?

Send til en kollega

0.207