Håndværksmestre skal være åbne for ny uddannelse
Tidligere på året kunne vi glæde os over en generel stigning i optaget på erhvervsuddannelserne. Ikke nogen stor stigning, men dog en fremgang.
Én af de uddannelser, der er blevet mere populær er eux. Alligevel tøver for mange håndværksmestre stadigt med at tage uddannelsen til sig. Men det er der er god grund til, at de bør gøre.
En eux-uddannelse giver nemlig både eleverne et svendebrev og det, der svarer til en hf-eksamen. Bagefter kan de enten arbejde som svend hos en håndværksmester eller fortsætte på en videregående uddannelse som f.eks. et teknisk universitet.
Og selv om der er brug for flere håndværkere er der også behov for rådgivere og ledere, som har forstand på det praktiske. Eux leverer begge dele.
Alligevel vender for mange mestre tommelfingeren nedad, fordi eux-eleverne ikke er lige så længe i lære som lærlingene fra de sædvanlig faguddannelser.
Nogle tvivler også på, om der er nok håndværksmæssigt engagement i eleven.
Mange eux-elever har valgt uddannelsen, fordi de vil have en vekselvirkning mellem det boglige og håndværksfaget. Og det øger ansøgerfeltet, fordi flere af dem som i dag vælger eux tidligere ville have valgt gymnasiet.
Vi må respektere, at mange unge i dag ønsker en faglig bred profil og gerne vil have mulighed for at videreuddanne sig med tiden.
Det betyder ikke, at eleverne har travlt med at komme væk fra deres læresteder, når uddannelsen er afsluttet. De har brug for den tryghed en bredere erfaring giver, hvis de skulle komme på andre tanker på et senere tidspunkt.
Og vælger eleven en videregående uddannelse, kan det vise sig som en fordel, når de som rådgivere og ledere med forstand på praksis kommer tilbage på arbejdsmarkedet.
Håndværksmestrene bør derfor give eux-uddannelsen den opbakning, den fortjener. Så får de enten en dygtig medarbejder eller møder flere praksiskyndige ledere og rådgivere, der gør hverdagen lettere.