23948sdkhjf

Sådan dimensionerer du trelagsruder

Opdateret SBi-anvisning giver metode til at beregne styrken af de trelagsruder, som efterhånden er blevet standard i dansk byggeri
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København har netop opdateret SBi-anvisning 215 om dimensionering af glas i klimaskærmen. Det ske blandt andet for at besvare spørgsmålet om, hvordan man skal beregne styrken af de højisolerende trelagsruder, som efterhånden er blevet standard ved både nybyggeri og renovering.

Trelagsrudernes energibesparende fordele medfører nemlig nye udfordringer ved beregning af glaslagenes styrke. Dette skyldes, at luften mellem glaslagene ændrer volumen med temperaturen. Med to hulrum er volumenændringen og dermed også udbøjningen større i trelagsruder end i tolagsruder.

SBi-anvisning 215 beskriver de grundlæggende retningslinjer for styrke- og stivhedsberegninger for forskellige glas- og rudetyper, som de forventes at blive i en kommende europæisk standard på området.

Bagerst i SBi-anvisningen findes et omfattende appendiks med en række konkrete eksempler på fastsættelse af glaslagenes tykkelse ved dimensionering af både to- og trelagsruder. I den nye udgave er dette appendiks udbygget med beregningseksempler for de mest anvendte typer af trelagsruder.

Opdateringen er sket i samarbejde med byggeriets parter, heriblandt Glarmesterlauget, Glasindustrien, Vinduesindustrien, Alufacadesektionen i Dansk Byggeri samt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Den nye udgave af SBi-anvisning 215 om dimensionering af glas i klimaskærmen kan købes her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078