23948sdkhjf

Advarsel: Kemisk proces nedbryder porebetonvægge

I en henvendelse til sine medlemsvirksomheder forklarer Dansk Byggeri, at der er et muligt problem med vægkonstruktioner af sammenlimede porebetonblokke

Fra det Stående Byggepanel har
Dansk Byggeri viderebringer således information fra det Stående Byggeudvalg, som fremhæver, at Teknologisk Institut i forbindelse med ni opgaver for kunder har observeret nedbrydning af fuger mellem porebetonblokke, som mister styrke og falder ud.

- Det resulterer i løse blokke og revnedannelse i facaden, som følger fugerne. I nogle tilfælde ses indvendige revner på vægfliser. Antallet af kundeopgaver og alvorligheden af skaderne er årsagen til, at instituttet valgte at give en såkaldt ”early warning” i form af en præsentation på et møde i det Stående Byggepanel, hedder det.

Årsag til nedbrydning
Undersøgelser i forbindelse med de ni opgaver har vist, at nedbrydningen sker ved en kemisk proces kaldet thaumasitdannelse, som kræver tilstedeværelse af kalkfiller, der kan være anvendt i fugelim og puds, og anhydrit, der anvendes til produktion af porebeton. Det er således en kombination af visse typer porebetonblokke og visse typer puds- og fugematerialer, der kan forårsage skaderne.

Der kan ikke ud fra det foreliggende materiale drages endelige konklusioner om omfanget af skaderne, alvorligheden af disse og hvilke materialekombinationer, der skal undgås.
Det anbefales at bruge færdige systemer af blokke, fugelim og puds. Alternativt at spørge producenten, om der er specifikke puds- og fugematerialer, der bør undgås anvendt sammen med blokkene. Det anbefales, at spørge producenterne af både blokke, puds- og fugematerialer om indholdsstoffer og eventuelt at få foretaget undersøgelser af materialerne inden brug.

Se fakta-ark om problemstillingen her


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082