23948sdkhjf

Læg en strømpe i faldstammen

Selv om Teknologisk Institut(TI) i deres faldstammeanvisning fra 2017 har fastsat klare retningslinjer for tests af de forskellige metoder og systemer inden for faldstammerenovering, så udføres der stadig renoveringer med løsninger, der ikke er gennemtestede og lever op til kravene i Rørcenteranvisning 022.

Det har for nylig fået fatale konsekvenser for en række bygherrer, der kort tid efter installation har set deres faldstammer smuldre.

- Siden vi i 2017 gik i luften med faldstammeanvisningen, så får vi flere og flere forespørgsler fra rådgivere og bygherrer om anbefalinger af metoder og løsninger, og det er rigtig positivt. Men vi får stadig sager ind, hvor løsninger og produkter ikke er gennemtestede og som kort tid efter installation krakelerer, siger seniorspecialist hos TI Flemming Springborg.

Rørcenteranvisning 022 om faldstammerenovering blev frigivet i starten af 2017 og indeholder beskrivelser af de forskellige metoder og løsninger, der findes i Danmark.

For at sikre at disse løsninger lever op til branchens minimumsstandarder, er det også beskrevet hvilke tests, de skal have gennemgået, før bygherre kan være sikker på kvaliteten - bl.a. tæthedsprøver, varmecyklus, spuletests samt resistenstests, hvilket er med til at give et klart billede af metodernes levetid og egnethed for faldstammerenovering.

Tester løsninger
TI er i øjeblikket i gang med at teste en række forskellige leverandøres metoder, der forventes færdigtestet i løbet af nogle måneder. Entreprenørfirmaet Aarsleffs strømpeforingsmetode har som den første bestået testen.

- I forbindelse med renoveringer af faldstammer, så er det helt afgørende, at rådgiverne sikrer sig dokumentation for, at produktet er testet som beskrevet i anvisningen. Hvis ikke det er det, så skal man holde sig fra det, fordi man risikerer en løsning, der efter kort tid falder sammen, siger Flemming Springborg.

Sprayløsning holdt ikke
Hos TI får man løbende sager ind med bl.a. sprayløsninger, hvor det viser sig, at arbejdet ikke er udført efter de gældende anbefalinger. Hos Aarsleff nikker man genkendende til, at der er løsninger i markedet, som kun holder i meget kort tid inden de krakelerer.

- Inden for de seneste måneder har vi fået henvendelser fra kommuner og boligselskaber, der har fået renoveret deres faldstammer og ventilationskanaler med sprayløsninger, hvor spraylaget efter kort tid er faldet af, bl.a. fordi stammerne ikke er renset ordentligt inden installation, forklarer salgsleder Jane Mark hos Aarsleff.

Jane Mark peger på et af projekterne, som Aarsleff er blevet kontaktet om. Det drejer sig om ikke mindre end 330 lejligheder hos en boligforening. Her har der været en rådgiver ind over, som tydeligvis ikke har kendt til forskellen på de forskellige metoder, og som heller ikke har undersøgt markedet på trods af rådgiveransvar.

- Rådgiverne bliver nødt til at stramme op nu. Renoveringer af faldstammer er i voldsom vækst, og hvis ikke de kan vejlede deres kunder om de rigtige løsninger, så har det jo også alvorlige konsekvenser for dem selv. Med faldstammeanvisningen har de overblik over de metoder der findes på markedet, men det er deres rådgiveransvar at beskrive systemer som har bestået TI’s tests og dermed lever op til branchens minimumsstandarder. Så der er ingen undskyldninger for ikke at rådgive deres kunder korrekt, siger Jane Mark.

Strømpeforing af faldstammer i forhold til den traditionelle udskiftning er en hurtigere og økonomisk mere fordelagtig helhedsløsning. I den samlede økonomiske vurdering ved traditionel udskiftning fylder de såkaldte følgeomkostninger nemlig rigtig meget - altså omkostninger som skal tillægges et projekt i form af reetableringsudgifter til murer, tømrer, maler og i visse tilfælde genhusning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078