23948sdkhjf

Arbejdstilsynet advarer om brug af kraner

Kraner er vigtige hjælpemidler på byggepladser, men kranarbejde kan også være forbundet med risiko for alvorlige ulykker, hvis ikke der er tilstrækkeligt fokus på planlægning, oplæring og instruktion.

Senest har en 29-årig dansk byggearbejder mistet livet i forbindelse med kranning af en 1,8 tons betonklods på byggepladsen ved Helsingør Stadion tilbage i slutningen af januar.

Betonklodsen var anhugget med én strop, og gled ud af stroppen og væltede ned over afdøde.

Ulykken får nu Arbejdstilsynet til at sende advarsel om påpasselighed.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad.

- De alvorlige ulykker ved kraning kan undgås ved at planlægge arbejdet grundigt i samarbejde med de ansatte. Det er vigtigt, at arbejdet planlægges, så der ikke kranes henover personer og så det sikres, at der ikke på anden måde er personer i nærheden af tunge byrder, der løftes og transporteres, siger Lene Teilberg, tilsynschef for byggeri og anlæg i Arbejdstilsynet, i en pressemeddelelse.

- Ethvert arbejde med kraning indebærer risiko for ulykker. Det er derfor meget vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i reglerne på området, og i hvordan arbejdet konkret udføres sikkert, inden man udfører løft af byrder med kraner. Grundig oplæring og instruktion af de ansatte, herunder om korrekt anhugning af de byrder, der skal løftes og transporteres med kran, er helt afgørende for, at arbejdet kan udføres sikkert, fortsætter hun.

Første dødsulykke i år
Ifølge Arbejdstilsynets hjemmeside er dødsulykken på Helsingør Stadion den første og hidtil eneste i byggeriet i 2019.

Vendes blikket mod 2018, døde fire bygge- og anlægsarbejdere, mens de udførte deres arbejde.

Det gælder, som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, en 62-årig dansk kloakmester, som mistede livet i en udgravning i Maribo, og en 26-årig dansk byggearbejder styrtede ned under tagarbejde på en lade.

Dertil kommer en 54-årig dansk medarbejder, der mistede livet efter et fald ned i en elevatorskakt, og en 63-årig, der døde efter at være blevet ramt af en bil, da han lappede huller i vejen.

Det skal du huske

Arbejdstilsynet gør opmærksom på, at man som arbejdsgiver blandt andet skal sørge for at:

  • planlægge kraningen i samarbejde med de ansatte, der skal udføre arbejdet, og sikre at de er grundigt oplært og instrueret i arbejdet
  • der er god kontakt mellem kranføreren og anhuggeren enten visuelt med tegngivning eller via radio som beskrevet i At-anvisning nr. 2.3.0.4 om anhugning
  • der ikke kranes henover personer, samt at anhugger og andre ikke kommer i farlig nærhed af byrden, mens den kranes eller afsættes
  • der anvendes egnet og efterset anhugningsgrej og egnede styreliner uden knuder eller løkker
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11