23948sdkhjf

Bygherre risikerer millionregning efter arkæologiske fund

Der er fundet fortidsminder i to arkæologiske prøvehuller ved Domea.dk’s lejlighedsprojekt på Klostergården i Kolding.

Et tredje prøvehul skal nu udgraves, og før det er sket, er det ikke til at sige, hvad situationen får af betydning for projektet, tidsplanen og økonomien.

Det oplyser Louise Prahm, projektudviklingschef hos Domea.dk, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det tredje hul skal være med til at sige noget om omfanget. Før, det er gravet, ved vi ingenting med sikkerhed, og først derefter holder vi møde med kommunen og Museum Sønderjylland, siger hun.

Hun understreger, at der altid er risiko for historiske spor i jorden, og at Domea tjekker det ved barmarksprojekter.

I Kolding er man i gang med at rive eksisterende bygninger ned for derefter at bygge nyt, og derfor har det ikke været muligt at undersøge jorden først. I alt skal der bygges 92 lejligheder og en p-kælder.

Samtidigt understreger Louise Prahm, at hun ikke har oplevet fund i den her skala før.

- Det er positivt for Kolding, at byens historie bliver udgravet. Som boligselskab må vi tage det først. Alle har interesse i, at kommunen får flere boliger og i, at historien bliver gravet frem. Det kommer først, og derefter må vi så tage projektet op igen, fortsætter hun og oplyser, at det tredje prøvehul formentligt bliver gravet i løbet af næste uge.

Forventer millionregning
Over for JydskeVestkysten har Per Ethelberg, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, anslået, at arkæologerne efter det sidste prøvehul skal udgrave omkring 500 kvm med håndkraft, skovle og børster og yderligere 1.000 kvm, som delvist kan klares af maskiner.

Men en præcis vurdering kan først komme på tale, når det sidste prøvehul er udgravet, understreger han.

Han har desuden anslået tid og pris for udgravningerne:

- Jeg vil tro, at udgravningerne vil tage fire-fem-seks måneder for fire arkæologer, og det kan så gøres på den halve tid, hvis vi sætter det dobbelte antal ind. Et konkret beløb vil jeg ikke gætte på nu, men jeg tør godt sige, at det bliver mere end sekscifret, har museumsinspektøren oplyst til JydskeVestkysten.

En regning, der i henhold til museumsloven lander hos bygherren.

Det siger loven

Af Museumslovens paragraf 27 lyder det blandt andet, at jordarbejde i det tilfælde, der findes fortidsminder, skal standes i det omfang det berører fortidsmindet.

Fortidsmindet skal straks anmeldes til kulturministeren eller det nærmeste statslige eller statsanerkendte kulturhistoriske museum.

Fundne genstande, der ikke er danefæ, skal efter anmodning fra kulturministeren eller det pågældende kulturhistoriske museum afleveres til vedkommende statslige eller statsanerkendte museum, således at det indgår i museets samling.

Desuden fremgår det, at blandt andet, at udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, ”for hvis regning jordarbejdet skal udføres”.

Ikke første udfordring
Domea.dk vandt udbuddet om nybyggeri ved Klostergården tilbage i sommeren 2014, og siden er Dansk Boligbyg A/S af boligselskabet blevet udpeget som totalentreprenør på lejlighedsprojektet.

Oprindeligt lød det, at byggeriet ville stå færdigt i 2017, siden blev det rykket til 2021 og så til 2022.

Sidstnævnte hænger ifølge Louise Prahm sammen med forhandlinger med entreprenøren og små projektændringer, som er drøftet med kommunen.

Prisen for den nye Klostergården er ifølge JydskeVestkysten politisk godkendt til 172 mio. kr.

Vil kollektiv ordning
Hos Bygherreforeningen hører man engang imellem fra bygherrer, der har projekter ramt af arkæologiske fund i jorden.

Organisationen har ikke udarbejdet selvstændig statistik på området, men direktør Henrik L. Bang fremhæver, at det langt fra er uden konsekvenser:

- Når en bygherre bliver ramt, så har det ret alvorlige konsekvenser - både for økonomien men ikke mindst for tidsplanen, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han oplyser, at organisationen for at par år siden tog emnet op:

- Vi argumenterede for at gå tilbage til, at det skal være en samfundsopgave at betale for det her. Men det kunne vi ikke komme igennem med. Det kan være en meget stor bet for den enkelte bygherre. Vi mener grundlæggende, at der bør være en kollektiv ordning, hvor enten statskassen betaler, eller hvor det foregår, som vi kender det fra stormflodsordningen, siger han.

Hvad er der fundet?

  • I prøvehullerne ved Klostergården har arkæologerne blandt andet fundet spor af bygninger, som har været tilknyttet det daværende Gråbrødrekloster, der blev revet ned i 1529-1551 i forbindelse med reformationen.
  • Der er også fundet bygningsaffald i form af en overligger til en dør eller et vindue fra selve klostret, som blev bygget i 1200-tallet.
  • Prøveudgravningerne afslører også, at borgerne i middelalder-Kolding forsøgte at inddrage områder, som har været overskyllet af Kolding Fjord, til land, oplyser Per Ethelberg, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, til JydskeVestkysten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141