23948sdkhjf

Revner er røvtur: Kampagne skal reducere fejl i det murede byggeri

Fejl i det murede byggeri koster hvert år den danske byggebranche op mod en kvart milliard kroner i samlede omkostninger
En rundspørge foretaget blandt 72 eksperter inden for det murede byggeri fastslår, at fejl i det murede byggeri estimeres til at koste den danske byggebranche 223.000.000 kroner om året.
Det har fået Brancheorganisationen Danske Tegl, Murersektionen under Dansk Byggeri og Københavns Murerlaug til at gå sammen om kampagnen De 10 Bud, der nu skal rådgive og løfte kendskabet til de typiske fejl i det murede byggeri.

Kampagnen skydes i gang i november med en målrettet indsats mod de udførende i byggeriet, som med budskabet ”Husk bud #7 – Dæk af” skal gøres opmærksom på, at nyopført murværk altid skal afdækkes og sikres mod nedbør, frost, direkte sol mv.

Gennem hele måneden vil murere og entreprenører blive mødt med budskabet på landets byggepladser og sociale medier. Derudover er vidensportalen De10bud.dk blevet etableret, som gennem instruktionsvideoer, vejledninger og huskelister skal medvirke til at eliminere fejl i byggeprojekter.

10 bud skal fremme god byggeskik
- Det fejlfrie murværk er et af de steder, hvor den danske byggebranche kan spare store millionbeløb mod en ganske beskeden indsats. Med kampagnen genopfrisker vi den gode byggeskik, så vi både kan fastholde et godt image og stoltheden i det murede byggeri – og frem for alt minimere de kostbare fejl på byggepladserne, siger Gitte Krusholm Nielsen, adm. direktør for Danske Tegl.

De 10 Bud er en huskeliste over de ti vigtigste ting, der skal tages med i processen, når der opføres muret byggeri. Kampagnen er et længerendevarende initiativ, der de kommende år vil udrulle flere kampagner målrettet arkitekter, bygherrer, ingeniører, murere og andre faggrupper i byggeriet.

- Vi anerkender, at det udførende led har et medansvar for fejl og skader i det murede byggeri. Vores håb er, at kampagnen kan være med til at understøtte og fremme god byggeskik, som vi kender det fra langt de fleste byggepladser, siger Peter Andersen, formand for Muresektionen under Dansk Byggeri.

Manglende afdækning koster dyrt
Rundspørgen tegner et klart og tydeligt billede af, at det specielt er manglende eller dårlig afdækning af murværket, som koster branchen dyrt. Derfor er kampagnes ambition i første omgang at få de udførende til at dække deres murværk bedre af.

- Afdækning af murværk er en uhyre vigtig disciplin. Manglende eller forkert afdækning kan betyde store og omfattende skader, der både koster mange penge og kan have vidtrækkende konsekvenser. Det er desværre en gammel kendt problematik vi til stadighed konfronteres med, så kampagnen har helt sikkert et potentiale til at kunne minimere fejl i det murede byggeri, siger Christian Dahl Pedersen, oldermand hos Københavns Murerlaug.

HER ER DE 10 BUD FOR DET MUREDE BYGGERI
1: Projektet skal være tydeligt
Projektet skal være klart og entydigt og indeholde alle løsninger, herunder valgte materialer, sålbænke, skorstene, placering af dilatationsfuger, murværkskonsoller […]

2: Gør murværket til en del af bygværket
Murværket skal tilpasses bygværkets udformning og udtryk. Gennemtænk hvad murværket skal kunne modstå. For eksempel kan bygværk uden tagudhæng eller murværk[…]

3: Planlæg arbejdet
Arbejd med realistiske tidsplaner, der giver plads til samspil mellem alle håndværkere. For lidt tid er den største kilde til fejl.

4: Tal med bygherren
Vær præcis om, hvordan murværket skal afleveres og se ud. Forklar, hvad bygherren kan forvente af farveforskelle, ujævnheder og fuger […]

5: Miljø og materialer skal passe sammen
Husk, at sten og mørtel skal passe til det miljø, I bygger i. Kystnære områder er i en højere eksponeringsklasse og stiller andre krav til materialer end fx i byområder.

6: Sten og mørtel skal passe sammen
Husk at sikre, at sten og mørtel passer sammen. Vær opmærksom på, at de enkelte mursten og mørtler har forskellige egenskaber.

7: Dæk murværket af
Forlad aldrig dit arbejde ubeskyttet. Nyopført murværk skal altid afdækkes mod nedbør og sikres mod frost i de kolde måneder. Det samme gælder materialer.

8: Fyld fugerne
Vær omhyggelig med fugerne. De skal være fyldte og bearbejdes, mens de stadig er plastiske.

9: Mur rent – og minimer brugen af syre
Mur rent og undgå så vidt muligt afsyring. Rengør murværket med rent vand eller børste. Bruger du alligevel syre, så følg anvisningen

10: Styr fugten – husk fugtspærren
Husk altid din fugtspærre. Både ved soklen og over alle åbninger. Fugtspærren skal være tæt og lede fugten ud af murværket.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125