23948sdkhjf

Mobil kantsliber til alle kanter

Sådan: En kantsliber til enhver kant, savet eller fræset, rå eller lakeret
Du kender det sikkert; den besværlig og tidskrævende slibning med slibeklods, problemer med gennemslebne kanter og uens overflader – nogle er savede, andre er fræsede, nogle er rå og andre er lakerede. Du hiver alle dineslibemaskine frem. Men det bliver aldrig helt godt, med de der kanter.

Men det gør det fremover. For Festool har netop lanceret en ny kantsliber (ES-ETS 125/ES-ETSC 125), så nu er det slut med at håndslibe kanter!

Med kantsliberen kan man slibe alle slags kanter – uanset hvordan kanten ser ud: lige eller buet, rå eller lakeret, retvinklet eller skrå (fra 43 grader til 92 grader), små, store eller uhåndterlige emner, smalle eller brede (fra 5 til 60 mm) – og udvendige rundinger, som på et rundt spisebord, samt indvendige hjørner.

- Mange sliber kanter med håndslibeklods, hvilket ganske vist er en metode, der er billig, men også tidskrævende, støvet og med større fejlrisiko, forklarer produktmanager Simon Gröger hos Festool.
- Større virksomheder bruger som regel stationære kantbåndslibemaskiner til grovslibning eller har bearbejdningscentre. Det er hurtigt og økonomisk er er en god løsning til større serier og batchstørrelser, men forbundet med store anskaffelses- og driftsudgifter. Til smådele, små serier og fin-/lakslibning er de stationære anlæg mindre egnede, fremhæver Simon Gröger.

Læs også: SE VIDEO: Bordrundsav redder dine pølse-fingre

- Hidtil har man også benyttet muligheden for at slibe kanterne frit i hånden med excentersliber, båndsliber eller rystepudser. Det kræver dog et særligt håndelag, for hvis maskinen vipper, kan den mere aggressive maskinslibning resultere i, at kanten slibes igennem eller afrundes. Og det kræver ofte en hel del efterbearbejdning såsom gentagelse af grunding eller spartling, forklarer Simon Gröger.
Det er naturligvis muligt at slibe stort set støvfrit med den nye kantsliber enten med dens egen udsugning med støvpose eller i kombination med en støvsuger.

Mobil kantsliber
Den nye kantsliber er især eget til slibning af massivt træ samt lak-/filler-mellemslibning – til alle kant-efterbearbejdninger og pudsning af kanter på alle slags materialer eller belægninger. Med den nye sliber kan man slibe lige så fleksibelt som ved håndkraft. Dog betydeligt hurtigere, da kantsliberen understøtter maskinelt, og den langt mindre tendens til fejl forbedrer resultaterne. Kantsliberen ligger an mod kanten med hele fladen og sørger for en perfekt slibning på kanten.

- Vi har udviklet den nye kantsliber, så man allerede fra første brug ikke længere vipper på kanten og dermed ikke længere sliber hul. Sammenlignet med kantslibning med håndslibeklodsen kan der spares op til 50 pct. af tiden, siger Simon Gröger.

Læs også: Værktøjsdag på Fyn

.
Ned til mindste detalje
Den nye kantslibers brede vifte af anvendelsesmuligheder skyldes også dens vinkelindstilling. Takket være denne kan selv frie vinkler overtages og låses uden brug af værktøj. Maksimal præcision opnås med vinkelvisningen, der kan kalibreres.
- Vi har udstyret den nye kantsliber med to forskellige slibeindstillinger: I tilstanden "Hard" – dvs. indstilling til forslibning – slibes kanterne iht. den indstillede vinkel. I tilstanden "Soft" (indstilling til mellemslibning) tilpasser kantsliberen sig nøjagtigt efter overfladen, forklarer Gröger.

Det har den fordel, at der ikke slibes hul på lak og filler. Festool har også fundet en løsning, der beskytter emnet: Overfladebelægningen på glidepladen kan udskiftes nemt og hurtigt alt efter overflade – velours til sarte overflader og kunststof til alle andre. Selv lakerede emner kan slibes pålideligt og bekvemt – gentagne gange og med perfekt resultat

Artiklen er en del af temaet Værktøjstest.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125