23948sdkhjf

Råt&Godt: Når kloge hænder gør hele forskellen

Virksomheden Råt&Godt hædres for deres socialøkonomiske værksted, der hjælper udsatte unge i lokalområdet videre til job eller uddannelse

I en 120 år gammel tog-remise for enden af Hjulmagervej i hjertet af Aalborg ligger virksomheden Råt&Godt, der driver et socialøkonomisk værksted. Her hjælper de udsatte unge med udfordringer videre i systemet gennem et tæt samarbejde med jobcentret i Aalborg Kommune.

- De skærpede adgangskrav til ungdomsuddannelserne gør, at en helt masse unge bliver tabt imellem stolene. Flere af dem mangler den rigtige støtte og hjælp i livet til at komme ud af deres udfordringer og i gang med beskæftigelse. Samtidig er der en stigende efterspørgsel på håndværkere i Danmark, fortæller stifter og leder af Råt&Godt, Christian Helweg, og fortsætter: 

- Vi ønsker at motivere, styrke og ruste de unge til at komme i job eller uddannelse. Gennem et beskæftigelsestilbud hos os lærer de både de helt grundlæggende ting, der skal til for at passe et arbejde eller en uddannelse, og de prøver kræfter med at arbejde med håndværk på værkstedet.”

Rådt&Godt har netop vundet 25.000 kr. gennem Stroxx-kampagnen ”Kloge hænder gør forskellen” Midlerne fra værktøjsproducenten Stroxx skal bruges til at udbygge værkstedet med en større smedeafdeling, hvor flere kan prøve kræfter med smedefaget. Det giver samtidig plads til, at endnu flere unge på kanten kan komme i beskæftigelsestilbud på det socialøkonomiske værk

Bæredygtighed er altafgørende

Hos Råt&Godt har bæredygtighed stor betydning. Alle produkter og projekter bygges derfor udelukkende med genbrugsmaterialer til både private kunder, institutioner og virksomheder:

- Bæredygtighed er altafgørende for os og en del af vores DNA, da vi er en socialøkonomisk kreativ virksomhed, som udelukkende bygger med genbrugs- byggematerialer. Vi har en 1.200 kvm materialebank med genbrugsbyggematerialer, som vi for eksempel bruger til at bygge bæredygtige møbler og større specialopgaver og projekter, siger Christian Helweg og tilføjer:

- Samtidig arbejder vi i kreative og bæredygtige rammer og fungerer som et kulturelt samlingssted i lokalområdet, hvor alle er velkomne til at komme forbi.

Plads til flere unge

Da Råt&Godt startede op som et mindre træværksted i 2015, fokuserede de primært på mindre tømreropgaver. Sidenhen er virksomheden dog vokset markant og ønsker nu at udvide værkstedet med en større smedeafdeling. Og lige netop det giver præmien på de 25.000 kr. fra Stroxx kampagnen mulighed for:

- Vi er meget glade og taknemmelige for, at vi har vundet kampagnen. Vi er vant til at arbejde i en lille smedeafdeling, som varetages af en ansat og en af de unge, vi har i beskæftigelsestilbud. Midlerne fra Stroxx giver os mulighed for at udvide og etablere et større smedeværksted med et godt arbejdsmiljø. Det giver samtidig plads til, at vi kan tage endnu flere udsatte unge i tilbud på værkstedet, som får mulighed for at prøve kræfter med smedefaget, siger Christian Helweg og tilføjer, at de lige nu er 15 ansatte med ansvar for ca. 20 unge, der er i beskæftigelsestilbud hos Råt&Godt.

- Med et større og mere effektivt smedeværksted kan vi samtidig videreudvikle på produkter i høj kvalitet til kunder og følge med i den store efterspørgsel på bæredygtige produkter, fortæller han.

 Gør en forskel for lokalområdet

Råt&Godt taler ifølge kampagnekoordinator for Stroxx kampagnen, Thomas Teglbjærg, netop ind i kampagnens formål om at gøre en stor forskel for lokalsamfundet:

- Vi havde et ønske om at hylde og støtte en håndværker, der har noget på hjerte, og som bidrager positivt med et byggeprojekt i lokalområdet. Det lever Råt&Godt i den grad op til. Gennem deres samarbejde med Aalborg Kommune hjælper de en særligt udvalgt gruppe i lokalområdet videre i beskæftigelse, samtidig med at de får flere unge ind i håndværkerfaget.

Bæredygtighedselementerne er også blevet vægtet positivt fra dommerpanelet i Stroxx kampagnen. Administrerende direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen, udtaler blandt andet:

”Det er en stor styrke, at bæredygtighed er en så essentiel del af Råt&Godt’s projekt. Med midlerne fra STROXX kan de nu skabe nye, større rammer for udsatte unge i lokalområdet, som kan bruge deres hænder til at skabe bæredygtige materialer og forbedre deres egen livssituation.”

 

OM STROXX.KAMPAGNEN

Stroxx har siden starten af september kørt kampagnen ”kloge hænder gør forskellen,” hvor de uddeler 25.000 kr. til en håndværker, der ønsker at gøre en forskel for lokalområdet.

Stroxx modtog ansøgninger fra et bredt felt af kompetente ansøgere over alt i landet, der alle havde gode forslag til at gøre en forskel for lokalmiljøet.

Ansøgningerne er blevet vurderet nøje af et dommerpanel bestående af Elly Kjems Hove, branchedirektør DI BYG, Gorm Rasmussen, adm. dir. i Carl Ras, Martin Skou Heidemann, direktør Skou Gruppen og Klaus Tøttrup, chefredaktør på Mester Tidende, der udvalgte Råt&Godt som vinder af Stroxx kampagnen.

Stroxx er kvalitetsværktøj til professionelle håndværkere, der hver dag udfører deres arbejde med ”snilde, præcision og perfektion”. Produkterne er udviklet og kvalitetssikret i tæt samarbejde med Carl Ras

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094