23948sdkhjf

Ny overenskomst: Håndværkere stemmer ja til mere ligestilling

Ny overenskomst mellem 3F og Dansk Håndværk giver blandt andet ret til fuld løn under barsel, graviditetsorlov og fædreorlov.

Med et stort flertal på 83 procent har 3F’s medlemmer i byggefagene nu takket ja til en ny overenskomst med arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk.

3F Byggegruppen og Dansk Håndværk gav hånd på den nye overenskomst i begyndelsen af februar, og den blev herefter sendt til afstemning blandt medlemmerne.

Det er en overenskomst med stort fokus på ligestilling, som håndværkerne i 3F har stemt ja til, og det glæder Claus von Elling, der er formand for 3F Byggegruppen og topforhandler for lønmodtagerne i byggebranchen.

- Det er dejligt, at så markant stort flertal af vores medlemmer har sagt ja til aftalen. Det er en god aftale fuld af forbedringer, ikke mindst på områder som barsel, ligestilling og uddannelse, siger han til Fagbladet 3F.

Den økonomiske ramme i overenskomsten er stort set identisk med resultatet fra de private overenskomstforhandlinger i marts 2020.

Det betyder blandt andet en lønstigning på 7,5 kroner i timen over tre år og højere løn for akkordarbejde.

Orlov til både far og mor

Ud over pæne lønstigninger er der især goder til gravide og småbørnsfamilier, hvor far eller mor er håndværker.

Mødre får nu mulighed for fuld løn under graviditetsorlov og barsel, og kommende fædre kan også se frem til forbedringer, idet de fremover får fuld løn i de to ugers fædreorlov.

- Tidligere ville gravide kvinder på barsel eller graviditetsorlov og mænd på fædreorlov opleve en stor lønnedgang, når de gik fra. Det får vi nu udjævnet. Initiativet er et led i vores indsats for at få flere kvinder ind i byggebranchen og vil forhåbentlig gøre en forskel, når kvinder fremover skal vælge, om de skal tage en erhvervsuddannelse eller gå en anden vej, uddyber Claus von Elling.

Den nye overenskomst kommer til at omfatte omkring 4.300 af de i alt 57.500 medlemmer af 3F Byggegruppen.

Lidt over 35 procent af de stemmeberettigede medlemmer deltog i afstemningen.

Dansk Håndværk er arbejdsgiverforening for en lang række små og mellemstore virksomheder inden for håndværk og byggeri og har bestyrelsesformand Niels Techen for bordenden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11