23948sdkhjf

Aarsleff i slagsmål med staten om museumsbyggeri

Entreprenørkæmpen Aarsleff er røget på kollisionskurs med Vejdirektoratet, som på vegne af staten er bygherre på det nye Statens Naturhistoriske Museum midt i København.

Aarsleff er hovedentreprenør på byggeriet, som med et budget på omkring 1,2 mia. kr. er et af de største museumsbyggerier i Danmark i nyere tid.

Vejdirektoratet bekræfter i en mail over for Mester Tidendes søsterblad, Licitationen - Byggeriets Dagblad, at der er rejst krav mod bygherren.

- Kravene på byggeriet af Statens Naturhistoriske Museum er rejst af hovedentreprenør Per Aarsleff. Kravenes omfang er ikke endeligt afklaret, og der pågår en drøftelse med entreprenøren omkring konkretisering af de rejste krav, skriver Vejdirektoratet og tilføjer:

 - Vi vil dog gerne sige, at vi er meget forundrede over at modtage disse krav fra entreprenøren, da vi i over et år har samprojekteret med grundig gennemgang af projektet. I denne gennemgang har der været rig lejlighed til at få alle forhold afklaret fra entreprenørens side.

Kan få betydning for økonomien

Vejdirektoratet ønsker ikke at oplyse yderligere om hverken karakteren eller omfanget af kravene.

Noget tyder dog på, at der er tale om krav af en vis størrelse. Transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyste nemlig for nylig i et svar til Folketingets Transportudvalg, at kravene "potentielt kan have betydning for projektets økonomiske situation".

Aarsleff ønsker heller ikke at kommentere sagen.

- Dialogen om projektet foregår mellem Aarsleff og Vejdirektoratet, skriver selskabet i et kortfattet email.

Aarsleff blev udpeget som hovedentreprenør i december 2017. Herefter begyndte den såkaldte samprojektering, hvor entreprenør, bygherre og rådgiverholdet skulle få budget og projekt til at passe sammen.

Vejdirektoratet overtog 1. januar 2018 bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen på en række projekter inklusiv museumsbyggeriet.

Statens Naturhistoriske Museums nye bygning ligger i et hjørne i Botanisk Have midt i København, hvor den samler Zoologisk Museum på Østerbro, og Botanisk Museum og det forhenværende Geologisk Museum på Øster Voldgade.

Beslutningen om at samle de tre naturhistoriske museer blev truffet helt tilbage i 2004. Oprindeligt skulle det nye museum have været klar til publikum allerede i 2014, men byggeriet blev udskudt gang på gang på grund af usikkerhed om finansieringen, som i begyndelsen lød på en lille milliard kroner.

I dag forventes det nye museum at være færdigbygget i 2023. 

Læs også: Museumsbyggeri tager fart - under og over jorden

Statens Naturhistoriske Museum

  • Statens Naturhistoriske Museum, der består af Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum, skal samles i en række nye og eksisterende bygninger i Botanisk Have i København
  • Det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver på cirka 30.000 kvadratmeter, hvoraf omkring 15.000 kvadratmeter vil være placeret i eksisterende bygninger. Nye udstillingsrum placeres under jorden.
  • Vejdirektoratet er bygherre, og Per Aarsleff A/S er entreprenør.
  • Det nye museum bliver bygget til Københavns Universitet, der vil leje museet af staten.
  • Statens Naturhistoriske Museum finansieres af Københavns Universitet og donationer fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Det Obelske Familiefond. Staten bidrager også til finansieringen. 
  • Den samlede budgetramme for projektet er cirka 1,2 mia. kr.
  • Det nye museum forventes at være færdigbygget i 2023.

Kilde: Vejdirektoratet

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094