23948sdkhjf

Samler vinylrester i bigbag på byggepladsen: God løsning, mener gulvlæggermester

- Det er vigtigt, at de grønne løsninger er nemme at bruge og ikke skaber ekstra udgifter, hvis de skal slå bredt igennem, fastslår Køge-firmaet Hedan Gulve, der anvender genanvendelsesordning på en 3.000 kvm. renovering i København.

Gulvfirmaer, der ønsker at bidrage til byggeriets grønne omstilling via indsamling af materialeaffald til brug i genanvendelse. Danmarks har fået en ny medspiller. Det er gulvgrossisten Scandinova, som støtter op om Tarkett ReStart-genanvendelsesordningen over hele landet med særligt fokus på Tarkett vinylbelægninger.

Det betyder, at gulvfirmaerne på de større projekter kan få leveret en praktisk bigbag til indsamling af vinylrester ude på byggepladsen. Man kan også ved de mindre projekter smutte omkring nærmeste Scandinova og aflevere resterne med sikkerhed for, at de køres til genanvendelse.

Efter indsamlingen bliver resterne således fragtet til Tarketts fabrik i Sverige og indgår i fremstillingen af nye vinylbelægninger, så materialekredsløbet lukkes.

- Fordelen ved vinyl er i den forbindelse, at materialet restfrit kan genanvendes uden forudgående farvesortering. Og det gør arbejdsgangene lettere for gulvfirmaerne, når man ikke behøver at farvesortere resterne, forklarer Tomas Bohse, der er bæredygtighedsansvarlig hos Scandinova. 

- Konceptet er stærkt, fordi det er så enkelt at implementere både på byggepladserne og ude i vores grossistcentre. Gulvlæggerne skal blot sørge for at indsamle resterne for sig, og så bliver alt efterfølgende ordnet uden ekstra udgifter eller arbejdsgange, understreger han. 

 Ingen ekstra arbejde eller udgifter

Blandt de første gulvfirmaer i Danmark, der har brugt det nye genanvendelsesprogram, er Hedan Gulve fra Køge. Virksomheden beskæftiger otte medarbejdere og er særligt stærk inden for sildebensparket samt vinyl, linoleum og tæpper. De står blandt andet for gulvvedligeholdelsen i Københavns Lufthavn Kastrup.  

Lige nu er Hedan Gulve i fuld gang med renoveringen af 3.000 kvm. vinylgulve på den kommunalt ejede Dortheagården i København. Her har gulvfirmaet fået udleveret de nye bigbags til indsamling af vinylresterne sammen med de nye belægninger fra Scandinova.

Henrik Jensen, der sammen med Dan Riis Bensimon er indehaver af Hedan Gulve, fortæller om ordningen: 

- Vi bliver alle sammen nødt til at bygge grønnere for vores børns og klimaets skyld. Men som udførende løber vi ofte ind i den udfordring, at vi selv ender med at hænge på meromkostningerne.

Han suppleres af Dan Riis Bensimon: 

 - Derfor er det netop vigtigt, at de grønne løsninger er nemme at bruge ude på byggepladsen og ikke skaber ekstra udgifter, hvis de skal slå bredt igennem. Her er indsamlingsordningen et godt og effektivt eksempel på hvilken vej, vi skal gå fremover. 

Aktiv medspiller i grøn omstilling

Den nye genanvendelsesordning er bare det seneste eksempel på grønne gulvløsninger, som Scandinova arbejder aktivt for at udbrede til gulvfirmaerne. Virksomheden er også i gang med en komplet kortlægning af miljømærkede produkter i sortimentet, ligesom den har løbende dialog med leverandørerne om gulvfirmaernes behov for materialer, der f.eks. kan indgå i certificeret byggeri.

- Vi ønsker at være en aktiv medspiller i den grønne omstilling og støtter op om alle produkter og initiativer fra leverandørerne, der giver gulvfirmaerne reel værdi. Det handler i høj grad om at gøre det overskueligt og tydeliggøre de grønne muligheder, samtidig med at vi insisterer på, at de skal kunne underbygges via anerkendt dokumentation, tredjepartscertificering og så videre.

Vi er langt fra i mål, men vi er godt i gang, og vi fortsætter med at udvikle os med fokus på, hvordan vi bedst muligt kan supportere gulvfirmaerne, fremhæver Tomas Bohse.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094