23948sdkhjf

Se her, hvornår svenden har krav på erstatningsferie, mester

Bliver en medarbejder syg inden sin ferie, er vedkommende ikke forpligtet til at påbegynde sin ferie og kan bede om erstatningsferie. Andre regler gælder ved sygdom under ferien.

Hvis en medarbejder skulle  være så uheldig at blive ramt af sygdom op til eller på sin ferie, så har vedkommende ret til erstatningsferie ud fra en række betingelser.

Det forklarer Head of HR Legal, Lisbeth Lindorff Riis, fra konsulenthuset Azets,

Hun fremhæver, at ved en sygemelding skal arbejdsgiveren være opmærksom på en række juridiske og praktiske forhold, så hverken arbejdsgiver eller medarbejder er i tvivl om krav og rettigheder i den anledning.

- Det er aldrig sjovt at være syg, men det sker jo. Bliver medarbejderen syg før feriens start, skal vedkommende sygemelde sig inden begyndelsen af normal arbejdstid på den første feriedag for at få erstatningsferie. Altså skal man gøre, som man plejer ved sygemelding uden for ferien, siger l Lisbeth Lindorff Riis.

 Bliver medarbejderen syg under ferien, har vedkommende også ret til erstatningsferie. Her skal medarbejder underrette arbejdsgiver i henhold til virksomhedens regler samme dag, samtidig med at vedkommende skal dokumentere sygefraværet ved lægeerklæring fra første sygedag.

- Det er et krav, at medarbejderen skal dokumentere sygefraværet, men arbejdsgiver kan vælge at give afkald på lægeerklæringen, uden at det får indflydelse på retten til erstatningsferie. Såfremt medarbejder bliver afkrævet lægeerklæring, skal arbejdsgiver betale for den, påpeger Lisbeth Lindorff Riis.

 Regler for erstatningsferie

Lisbeth Lindorff Riis fortæller, at de første fem sygedage i hvert ferieår ikke udløser erstatningsferie, da de er karensdage.

- Der er mange, der oplever at blive syge i ferien, når kroppen begynder at slappe af fra den hektiske hverdag. Sygdom i ferien udløser dog ikke automatisk erstatningsferie, da medarbejder først har ret til dette fra den 6. sygedag under ferie. Hvis en medarbejder med ret til 25 feriedage for eksempel bliver syg midt i sin ferie, vil vedkommende således først have ret til erstatningsferie efter 5 sygedage beregnet på hele ferieåret, påpeger Lisbeth Lindorff Riis.

Medarbejderen har ikke krav på, at erstatningsferien lægges i forlængelse af den oprindelige ferieperiode. Som hovedregel skal erstatningsferien afholdes inden for ferieåret. Hvis det ikke er muligt f.eks. pga. sygdom, kan ferien overføres til næste ferieår. Alternativet hertil er udbetaling af ikke-afholdt ferie, hvis feriehindringen består i det fulde ferieår.

 Raskmelding trods ferie

Men hvad, hvis medarbejderen igen bliver rask inden for den planlagte ferie? Hvilken form for dokumentation er påkrævet, og hvilke muligheder har arbejdsgiver og medarbejder i disse situationer?

- Når medarbejderen bliver rask igen, er det vigtigt, at arbejdsgiver bliver informeret om, hvorvidt vedkommende ønsker at afholde resten af ferien eller begynde på arbejde igen og udskyde ferien til bedre tider, fordi ferieplanlægningen måske alligevel er gået i vasken, siger Lisbeth Lindorff Riis.

Erstatningsferie er kun mulig i forbindelse med medarbejderens egen sygdom og altså ikke børn eller en ægtefælle, der er blevet syg inden eller under ferien.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156