23948sdkhjf

Reformer skal afkøle glohed byggebranche

Her sætter Mester Tidendes chefredaktør aktuelle emner på spidsen

Efter Regeringskonferencen i Fredericia forleden står det klart, at der er mange bud på, hvordan man kan skaffe flere hænder til det danske arbejdsmarked. Alene i bygge-og anlægssektoren mangler over 40 pct. af virksomhederne arbejdskraft.

I bund og grund handler det om udbud og efterspørgsel. Lige nu er efterspørgslen helt abnorm. Og måske skal man slet ikke forsøge at geare arbejdsmarkedet til abnorme situationer. Medmindre den abnorme situation er den nye normal.

Hidtil har den danske Flexicurity-model sørget for at fastholde et passende udbud af kvalificeret arbejdskraft. Men den model har fået en ordentlig tackling og er sendt til tælling i kølvandet på den ekstraordinært store efterspørgsel på blandt andet bygge- og anlægsbranchens ydelser.

Samtidig dækker begrebet kvalificeret arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen over mange forskellige kompetencer - fra håndmanden i hullet og mureren på stilladset til byggelederen i skurvognen og kalkulationseksperten på kontoret. Lige nu er der efterspørgsel på alle kompetencer.

Derfor er der kloge signaler fra flere side om, at nok skal man forsøge at løse den aktuelle mangel på arbejdskraft, men det handler i højere grad om at gennemføre nogle langsigtede reformer, hvor blandt andet adgangen til kvalificeret arbejdskraft er en fælles opgave, som topprioriteres af såvel politikere som erhvervsliv. Her kunne man med fordel starte med at gentænke hele præmissen for den danske model.

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078