23948sdkhjf

Slipper for straf: Ville dele markedet med konkurrent

Tiltalen mod en kølemontørvirksomhed er frafaldet i en sag, hvor virksomheden havde aftalt at opdele markedet med en konkurrent. Virksomheden henvendte sig som den første til myndighederne og har siden samarbejdet om opklaringen af sagen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har derfor givet tiltalefrafald for overtrædelse af konkurrenceloven til virksomheden RPT– af 1/3 2018 (tidligere Findan El-anlæg A/S).

Virksomheden henvendte sig i november 2017 til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med en ansøgning om straflempelse i forbindelse med en aftale om ulovlig markedsdeling med konkurrenten Sydkystens Automatik P/S. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der sammen med Konkurrencerådet udgør en uafhængig konkurrencemyndighed, anmeldte sagen til SØIK i januar 2018.

 RPT– af 1/3 2018 kan få tiltalefrafald, fordi virksomheden var den første blandt virksomhederne til at henvende sig til myndighederne med en ansøgning om straflempelse. Desuden har virksomheden og dens repræsentanter samarbejdet med myndighederne under hele behandlingen af sagen.

”Virksomheden, herunder ledende medarbejdere, har samarbejdet med myndighederne under hele behandlingen af sagen. Samtidig har virksomheden senest ved indgivelsen af ansøgningen (af strafnedsættelse, red) bragt sin deltagelse i kartellet til ophør, ligesom virksomheden ikke har tvunget andre til at deltage i kartellet”, lyder det fra Statsadvokaten, som samtidig fastslår at "Et tiltalefrafald betyder, at jeg anser virksomheden  for at være skyldig, men at der ikke bliver nogen straffesag",

Den anden part i aftalen, Sydkystens Automatik, blev idømt en bøde på 400.000 kr. i Østre Landsret i september 2021.

 Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Bitten Thorgaard Sørensen, siger:

- Det er en grov overtrædelse af konkurrenceloven, når virksomheder opdeler markedet mellem sig, og det kan medføre høje bøder. Sagen viser samtidig, at når en virksomhed kommer til os først og fortæller om en ulovlige aftale og samarbejder omkring opklaring af sagen, så kan man helt undgå sanktioner.

 Læs hele afgørelsen fra Statsadvokaten her

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14