23948sdkhjf

Kig i krystalkuglen: Branchen flytter fra nybyggeri til renoveringer

Renovering og vedligeholdelse af eksisterende byggerier vil frem mod 2035 overtage en langt større rolle sat i forhold til nybyggeri.

Klimaforandringer er forklaringen på skiftet i byggebranchen, lyder en af forudsigelserne i Gangstedrapporten 2022, som udgives af Gangsted Advokatfirma i samarbejde med Instituttet for Fremtidsforskning.

Den grønne omstilling inden for byggeriet vil ikke bare medføre nye lovkrav, men også nye optimeringsmuligheder. De kreative vil klare sig bedst. Frederik Bue Johnsen, partner i Gangsted Advokatfirma

"For at få tilladelse til nybyggeri skal man i 2035 godtgøre, at CO2-forbruget er mindre ved nybyggeriet end ved at renovere, eller at der er væsentlige sundhedsmæssige eller sociale udfordringer ved at bibeholde det eksisterende byggeri i renoveret form. Skrappere kvalitetskrav sikrer, at nyopførte boliger kan stå i minimum 80 år," fremgår det af Gangstedrapporten ifølge en pressemeddelelse fra Gangsted Advokatfirma.

Ifølge rapporten vil man i de tilfælde, hvor nybyggeri er nødvendigt, gøre en dyd ud af at genbruge mest muligt materiale. Genbrugsmateriale vil i 2035 stå i høj kurs grundet lovkrav til sådanne materialer i nybyggeri.

Gangstedrapporten 2022

Gangstedrapporten 2022 med titlen ”Fremtidens ejendomsmarked efter den grønne omstilling” er udgivet af Gangsted Advokatfirma og udarbejdet af Instituttet for Fremtidsforskning. 

Rapporten er et diskussionsoplæg, der er udarbejdet blandt andet på baggrund af interviews med fremtrædende aktører, som hver især repræsenterer et bredt udsnit af arkitekter, udlejere, byudviklere og rådgivere. Interviewene har inspireret til de pointer og anbefalinger, som rapporten indeholder

Kilde: Gangsted Advokatfirma

- De kreative vil klare sig bedst

Der tænkes generelt mere langsigtet og miljøvenligt i byggeri og byplanlægning i 2035. Blandt andet skal byggeriet være designet til at blive adskilt igen. 

"Foruden krav om at anvende genbrugsmaterialer, stilles der krav til brug af genbrugelige materialer, og de færdige bygninger skal være klimapositive over deres levetid. Det opnås bl.a. ved at indbygge solceller i mure og vinduer, så bygningerne producerer mere energi, end de forbruger, eller ved grønne beplantninger på tage og mure," fremgår det af Gangstedrapporten.

Nye materialer skal, lyder det også, desuden være CO2-negative, for eksempel i form af træ og andre plantematerialer, der binder CO2. Aktiv isolering med faseskiftende materialer kan erstatte glas- og stenuld, og klimafjendtlig cement i beton kan erstattes med flyveaske eller vulkansk aske.

– Den grønne omstilling inden for byggeriet vil ikke bare medføre nye lovkrav, men også nye optimeringsmuligheder. De kreative vil klare sig bedst. Inden for byggebranchen tilhører fremtiden dem, der kan konvertere, ombygge og genbruge på den mest attraktive måde, siger Frederik Bue Johnsen, partner i Gangsted Advokatfirma, i pressemeddelelsen.

Managing partner Thomas Ulrik fra Gangsted Advokatfirma opfordrer til, at man ser Gangstedrapporten som et debatoplæg.

– Vi vil med udgivelsen af rapporten gerne sætte en diskussion i gang om udviklingen af fremtidens bygge- og ejendomsmarked. Den grønne omstilling vil medføre, at der vil åbne sig nye forretningsmuligheder. Vinderne vil blive dem, der bedst forudser og reagerer på den nye virkelighed, siger han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11