23948sdkhjf

Dansk Håndværk: Bekymrende at Tesfaye vil skrotte mål om flere unge på erhvervsuddannelser

- Bekymrende. Sådan lyder reaktionen fra Dansk Håndværk, efter at børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye fredag meddelte, at han vil skrotte målet om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse.

Til Ritzau sagde ministeren: “Alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes. Det afspejler heller ikke, at de fleste er ældre, når de starter på en erhvervsuddannelse. Og det fjerner fokus fra det enorme frafald. Det skal vi da interessere os mere for, end om vi kan overtale nogle flere 9.-klasseelever til at vælge en erhvervsuddannelse”

Opgiver ministeren det mål, vil vi opleve at der stadigt mangler faguddannede unge om tre, fem og ti år. Og det vil med de nuværende prognoser være ganske alvorligt for samfundsøkonomien. Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Men den melding får direktør i Dansk Håndværk til at løfte øjenbrynene. For ganske vist er det vigtigt at holde fast i de unge, der søger ind, men han frygter at udmeldingen kan blive en sovepude for ikke gøre noget for de praktiske fag i folkeskolen.

- Selvfølgeligt skal politikerne gøre noget ved det store frafald. Men vi skal stadigt løfte de praktiske fag i folkeskolen, så status for fag som håndværk og teknik løftes samtidigt med, at eleverne lærer, hvordan en arbejdsplads i det virkelige liv fungerer, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen og fortsætter:

- Opgiver ministeren det mål, vil vi opleve at der stadigt mangler faguddannede unge om tre, fem og ti år. Og det vil med de nuværende prognoser være ganske alvorligt for samfundsøkonomien.

sagens kerne er, at vi har brug for dygtige unge og hvis de skal vælge en faguddannelse i stedet for som ren rutine at gå videre til gymnasiet, så kræver det ændringer i folkeskole Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Han henviser til en fremskrivning af antallet af faglærte, som Dansk Håndværk fik umiddelbart før jul. Den viser at antallet af faglærte, der står til rådighed på arbejdsmarkedet, vil falde med ca. 81.000 personer i perioden frem mod 2032. 

Analyse fra SMVdanmark: Akademisering af samfundet fortsætter 

  • Den samlede arbejdsstyrke forventes at stige med over 80.000 personer fra 2022 til 2032, men stigningen dækker over store forskydninger.
  • Antallet af ufaglærte på arbejdsmarkedet falder med knap 80.000
  • Udbuddet af faglærte falder med over 80.000 fuldtidspersoner fra 2022 til 2032. Det er et fald på 9 procent.
  • Udbuddet af videregående uddannede stiger omvendt med godt 240.000, svarende til 20 procent. Dermed ender de tre gange 80.000 fra ændringer i arbejdsstyrke, ufaglærte og faglærte i gruppen af højtuddannede.
  • Antallet af kandidater og forskere forventes at stige med hele 35 pct. på blot 10 år. Det svarer til 151.000 ekstra akademikere.

SMVdanmark

Håndværkerne vil mangle 5.700 faguddannede og af dem vil næsten halvdelen være tømrere og murere.

- Jeg anerkender at ministeren peger på et alvorligt problem. Begrænser vi frafaldet kan vi løse noget af problemet. Men sagens kerne er, at vi har brug for dygtige unge og hvis de skal vælge en faguddannelse i stedet for som ren rutine at gå videre til gymnasiet, så kræver det ændringer i folkeskolen, understreger Morten Frihagen.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen ønsker en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne sådan, at flere unge vælger erhvervsskolerne frem for det almene gymnasium. Det løfte håber arbejdsgiverdirektøren, at man fortsat vil arbejde for.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094