23948sdkhjf

Ny overenskomst – se malernes nye løn og prisliste

Malerforbundet i Danmark og Danske Malermestre underskrev søndag eftermiddag en ny to årig overenskomst for de godt 10.000 lønmodtagere, der er arbejder i malerfaget.

Efter lange og krævende forhandlinger hen over weekenden kunne forhandlerne fra henholdsvis Malerforbundet i Danmark og Danske Malermestre søndag eftermiddag skrive under på en ny to årig overenskomst for de godt 10.000 lønmodtagere, der er arbejder i malerfaget.

Danske Malermestres formand, Per Vangekjær, er glad for den nye overenskomst, som, selvom den i lighed med de øvrige overenskomster, der er indgået i år, er dyrere for arbejdsgiverne, indeholder en række gode elementer for malermestrene:

- Der er tale om en ansvarlig aftale, der lægger sig op ad de forlig, der allerede er indgået på andre områder og samtidig tager udgangspunkt i malerfagets behov.

- Vi har over de senere år haft et ønske om at få en aftale om køre- og siddepengene. Det har vi fået, og det glæder mig rigtig meget. Jeg er glad for, at vi har kunne lande en aftale, hvor begge parter kan se sig selv.

- Vi har haft nogle gode forhandlinger, og der var fra begyndelsen en bred erkendelse af, at vi skulle lande en aftale og ikke ende i forligsinstitutionen, som vi tidligere har gjort, siger Per Vangekjær, i en pressemeddelelse.

Løft på prislisten

Også Malerforbundet er tilfreds med aftalen:

- Det er et godt resultat, der er forhandlet hjem. Ved sidste overenskomst fik medlemmerne ikke noget på prislisten. Denne gang får prislisten et flot løft på 7.9 pct., hvis det bliver stemt igennem. Det vil forhåbentlig få flere til at bruge akkorden, og det vil også få en afsmittende effekt på timelønnen, så alle får et solidt lønløft, siger faglig sekretær i Malernes Fagforening Midtjylland Claus Melgaard, der er en del af forhandlingsudvalget.

Den nye overenskomst

I hovedtræk indebærer den nye overenskomst:

  • Regulering af mindstebetalingssatsen med 4,50 kr. 1. maj 2023 og 4,50 kr. 1. januar 2024
  • Forhøjelse af elevlønninger med 4,5 pct. 1. maj 2023 og med 3,5 pct. 1. januar 2024.
  • Afskaffelse af 1. løntrin for lærlinge 1. juli 2023, således at alle nye lærlinge herefter starter på 2. løntrin.
  • Forøgelse af søgnehelligdagsgodtgørelsen med 1,8 pct. pr. 1. marts 2024 for svende og med 2 pct. for lærlinge.
  • Omfordeling af pensionsbidraget pr. 1 juni 2023, således at arbejdsgiverens bidrag forøges fra 8 pct. til 10 pct.og medarbejderens bidrag formindskes tilsvarende.
  • Loft over løn under graviditetsorlov, barselsorlov og fædreorlov forøges til 182,50 kr. 1. januar 2024, hvorefter der vil være et ens loft for alle orlovsperioder i forbindelse med fødsel og adoption.
  • Satsen for forbrugt tid under kørsel reduceres for lærlinge til 70 pct. af satsen for svende og kilometergrænsen forøges for lærlinge fra 12 til 20 km pr. 1. juli 2023.
  • Regulering af fagets prisliste med 4,0 pct. 1. maj 2023 og 3,9 pct. 1. januar 2024.
  • Udvalgsarbejde om en prisliste for nybyggeri.

Kilde: Danske Malermestre

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063