23948sdkhjf

Administrativt bøvl for milliarder kan omdannes til ekstra arbejdskraft

Små og mellemstore virksomheder bruger hvert år arbejdstid for 30 mia. kr. på fakturahåndtering, bogføring og indberetning til myndighederne. Det skal der laves op på, mener Dansk Håndværk

- Erhvervslivet bruger al for meget tid på at ansøge, indberette, dokumentere og beskrive. Tid der går fra muligheden for at producere. Tilsvarende bruger det offentlige ressourcer på at behandle, vurdere og besvare materialet fra virksomhederne. Tid der går fra evnen til at servicere erhvervsliv og borgere, siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Han henviser til at Erhvervsministeriet sidste år beregnede, at alene de små og mellemstore virksomheder årligt bruger arbejdstid for 30 mia. kr. på fakturahåndtering, bogføring og indberetning til myndighederne. DI har tidligere, anslået at erhvervslivets samlede byrde svarer til 60.000 fultidsansatte mens SMVdanmark er nået til at offentlige krav om indberetninger, ansøgninger, tilladelser og dokumentation alene hos SMVerne beslaglægger omkring 35.000 fuldtidsstillinger.

Stol på virksomhederne

- Statsministeren sagde for et par år siden, at offentligt ansatte brugte for meget tid på at registrere og dokumentere deres arbejde fremfor at udføre det. Derfor var det tid for at afskaffe bureaukratiet og stole på medarbejderne, så vi på den måde fik flere varme hænder. Men hvorfor ikke også stole lidt mere på lederne i de danske virksomheder. Her er jo et sted, hvor der kan frigøres tusindvis af ekstra medarbejdere, fremhæver Morten Frihagen.

Brug for flere hænder

  • Alle har brug for mere arbejdskraft og det vil blive værre de kommende år. Vi kommer til at mangle over 90.000 medarbejdere og det vil gå hårdest ud over de mindre virksomheder.
  • Derfor kritiseres regeringen for ikke at gøre nok for at skaffe flere hænder ved at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet og øge arbejdsudbuddet gennem skattelettelser på arbejdsindkomst.
  • Men Dansk Håndværk peger på tredje mulighed, som de mener bliver overset. Noget der ikke alene vil frigive arbejdskraft men tilmed forøge både virksomhedernes og statens indtægter. Det handler om at reducere mængden af administrative byrder, så de medarbejdere, som i såvel det offentlige som i de private virksomheder sidder og håndterer administrative byrder, kan deltage i ”det rigtige arbejdsmarked"

Kilde: Dansk Håndværk

Han påpeger, at det naturligvis langt fra er alle indberetninger og krav, som skal afskaffes, men nogle kan og andre kan forenkles, gøres administrativt lettere eller indberettes for længere perioder ad gangen, lyder forslaget.

- Der findes et hav af administrativt bøvl for de små virksomheder. Enkelte er tunge byrder, men først og fremmest findes der en jungle af små regler. Og de sidste tæller i høj grad med, for er det nødvendigt at ansøge hver gang en mindre ændring skal fortages, en energiforbedring skal tilføjes eller en opgave skal udføres.

Stol på virksomheder og lav krav om ansøgninger og tilladelser om til vejledninger. Lad kunstig intelligens overtage nogle af de indberetninger, som virksomhederne tumler med og sæt ny teknologi til at hjælpe med den service, som ydes til borgere og erhvervsliv, siger Morten Frihagen.

Selv om man på den måde kun kan frigøre nogle af de omkring 60.000 medarbejdere i virksomheder, peger Dansk Håndværk på, at der kommer en ekstra gevinst. For hver gang en offentlig byrde simplificeres, afskaffes eller forenkles, frigøres der også medarbejdere hos den styrelse eller kommune, der skal behandle de dokumenter, virksomhederne indsender. De kan så bruges til at nedbringe de alt for lange ventetider, erhvervslivet mødes af i deres kontakt med myndighederne.

Brug for reelle lettelse af byrderne

- På en lang række områder står den almindelige borger overfor tilsvarende bøvl, som ny teknologi og brug af kunstig intelligens burde nedbringe. Eksempelvis har borgerservice i de fleste kommuner lange ventetider. Borgerne skal derfor bestille tid i forvejen og så møde op - for det meste i arbejdstiden - for at få fornyet eksempelvis pas eller kørekort. På den måde koster de private gøremål også arbejdstid i virksomhederne.

Politikerne må se at komme i gang med reelle lettelser af de administrative byrder. Start med at stole lidt mere på lederne i erhvervslivet men lad også kommunerne deltage med forslag til, hvor de mener at ansøgninger, dokumentation og sagsbehandling kan afskaffes, forenkles eller ændres til vejledninger, lyder det fra direktør Morten Frihagen, fra Dansk Håndværk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141