23948sdkhjf

Fynsk senior-entreprenør: Vi bliver hægtet af hvis vi ikke tager miljøkrav seriøst

Der er travlt hos Myllerup Entreprenør A/S ved Assens, men også stort fokus på at forberede virksomheden til fremtidens krav om CO2-reduktion, ESG og Verdensmål

Der er travlt hos Myllerup Entreprenør A/S i Assens på Fyn, hvor 30 medarbejdere udfører, jord-, kloak-, entreprenør-, beton-, anlæg og vedligeholdelsesopgaver. Megen nedbør, vinter og pres på kloaksystemerne giver stigende efterspørgsel.

Men, trods travlheden, så har virksomheden erkendt nødvendigheden af at håndtere de nye miljøkrav bl.a. i forhold til ESG.

- Der hersker slet ingen tvivl om, at vi er nødt til at gøre noget seriøst hvis vi fremover skal holde os inde i varmen hos kunderne. Det kommer jo til at sive hele vejen igennem værdikæden, at der skal være dokumentation for, at vi dels har styr på, hvor meget vi udleder, og dels hvordan vi kan reducere det, siger Ole West Hansen, senior-indehaver, der sammen med to sønner og en tredje medarbejder ejer og driver- virksomheden.

- Vores brancheforening DM&E har skubbet meget på for at få arbejdet i gang. Det er sket på inspirationsmøder mv. og vi har sidste år haft et samarbejde med – herunder blandt andet en workshop, med firmaet DGE Miljø- og Ingeniørfirma, for at få sat helt konkret skub i arbejdet, fortæller han i en pressemeddelelse.

Der er skub i den grønne omstilling

Også når det gælder ressourceforbruget forsøger virksomheden at være på forkant med udviklingen:

- Vi har gennem lang tid søgt om at få lov til at åbne en grusgrav, som ligger her i nærheden. Det betyder virkelig meget for miljøet, hvor langt vi skal transportere råmaterialer. Jo tættere de er på anvendelsesstedet, jo mindre CO2-udledning, siger han.

Fakta om ESG rapportering

  • ESG er en måde at strukturere arbejdet med bæredygtighed på. ESG står for Environment, Social og Governance og kan fx dække over miljø- og klimamæssige forhold, fx CO2-udledninger, ressourceforbrug, affald eller biodiversitet.
  • Fra 2024 er det et EU-krav, at alle børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte, samt pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber, skal rapportere på bæredygtighed inden for ESG. Fra 2025 skal alle virksomheder – både børsnoterede og ikke børsnoterede – med over 250 ansatte rapportere på bæredygtighed.
  • Jo bedre et selskab klarer sig på de tre områder, ud fra indrapporterede nøgletal, desto mere ansvarligt vurderes selskabet at være.

Kilde: Dansk Industri

- Det har også haft andre konsekvenser. Vi planlægger for eksempel ikke længere at købe nye dieseldrevne entreprenørmaskiner. Det er ganske enkelt en æra, der næsten er slut fos os. Vi beholder dem, vi har, og passer dem selvfølgelig med egne servicefolk, tilføjer han.

- Vi vil se på elektriske maskiner, og jeg tror også at der ingen længe – i hvert fald inden for et par år, vil begynde at komme brintdrevne maskiner, så overordnet vil vi se på nye teknologier. Og er der noget vi ikke selv synes vi har råd til, så lejer vi maskiner ind i fornødent omfang, siger han.

Fokus på Verdensmål

Myllerup Entreprenør A/S arbejder inden for en række af verdensmålene. Det gælder sundhed og trivsel, efteruddannelse i bæredygtighed, rent vand qua det arbejde, virksomheden udfører, diversitet, innovation og infrastruktur, ansvarligt forbrug, klimaindsats, samt LAR-projekter, separat kloakering, mv.

Verdensmål nr. 12 og 13 er særlige indsatsområder for virksomheden. Et ansvarligt forbrug imødekommes ved at gå fra ”nice to have” til ”need to have”. Det gælder eksempelvis, hvad man har brug for af udstyr i bilerne. Det handler også om at præge kunderne til at tage det fornuftige valg.

Kilde: Myllerup Entreprenør A/S

Et andet element er genbrug af byggematerialer, hvor firmaet har sat sig som mål at blive bedre til at genanvende hjemtagne brugte og nye overskudsmaterialer.

- Der er materialer, som vi ikke kan sende tilbage til leverandøren, og som vi så i stedet tager med hjem. I stedet for at smide overskuddet af materialer ud, samler vi det nu, så vi ved, hvad vi har, og kan bruge dem til småopgaver og lignende, fortæller Ole West Hansen.

Næste generation

Rasmus West, som har været adm. direktør i virksomheden i godt et år, ser Myllerup Entreprenør udvikle sig i den grønne retning:

- Jeg ser gerne udviklingen komme, og vi skal nok være med. Det ligger helt fast. Men der er også nogle faktorer, der skal spille i den grønne retning. Det handler for eksempel om priserne. Det er ikke kun krav og afgifter fra det offentlige, der skal styre tingene. Markedet skal også efterspørge det, og priserne på grønne varer skal også nærme sig noget, både vi og kunden kan og vil betale, fremhæver han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084