23948sdkhjf

Faglærte fædre tager dobbelt så meget barsel

Efter at øremærket barsel blev indført, har faglærte i høj grad skiftet hammer og bor ud med bleer og mos

Før tog de tre-fire uger efter fødslen og overlod så baby til mor indtil vuggestuealderen.

Men nye tal viser, at den øremærkede barsel får faglærte og ufaglærte fædre til i langt højere grad at blive hjemme længere med barnet.

De tager nu mere end dobbelt så meget barsel, som de gjorde før – i gennemsnit syv en halv uge. Det viser helt nye tal, som Rockwoolfonden har trukket for Fagbladet 3F.

- Det er en underbelyst historie, siger seniorforsker Miriam Gensowski ved Rockwoolfonden.

Det er nemlig en langt større forandring, end man ser hos eksempelvis højtuddannede fædre. De tog i forvejen meget barsel, knap otte uger, så det har også været nemmere for dem at tage de øremærkede uger, lyder det fra Miriam Gensowski. De tager nu et par uger mere.

- Derfor giver det mening, at faglærte og ufaglærte har følt øremærket barsel som en stærk indgriben, der gør, at de har skullet forandre sig, siger Miriam Gensowski til Fagbladet 3F.

"Dobbelt op på udvikling og trivsel"

For de faglærte og ufaglærte er udviklingen ikke mindst båret på vej af, at fagforeninger som 3F og Dansk Metal med enkelte undtagelser har sikret, at fædrene kan tage de øremærkede uger med fuld løn.

- Det er meget betydningsfuldt for den her gruppe, der ellers bare skulle på dagpenge, siger mandeforsker og psykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen.

Og tiden sammen derhjemme har sin egen værdi for både far og barn: Barnet får ”dobbelt op på trygge baser” og oplever, at både far og mor kan give omsorg, siger Svend Aage Madsen.

- Det kan man formode også giver dobbelt op på udvikling og trivsel for barnet.

I 3F glæder ligestillingsansvarlig Tina Christensen sig også over udviklingen. Det er til gavn for børnene, for familierne og for ligestillingen:

- Jeg er især glad for, at det ser ud til, at vores mandlige medlemmer i 3F virkelig har flyttet sig, siger hun til Fagbladet 3F.

Dog påpeger hun, at den samlede barsel for et barn også er faldet en smule. Det skyldes, at fædrene stadig ikke tager nok barsel for at opveje for, at mor nu tager mindre.

Rockwoolfondens tal er udarbejdet til Fagbladet 3F af seniorforsker Miriam Gensowski, analytiker Ingibjörg Sól Ingólfsdóttir og analysechef Anders Bruun Jonassen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094