23948sdkhjf

Fup og fakta om ansvaret for mangler ved byggematerialer

Det er nemt for håndværksmesteren at komme i klemme mellem bygherre og leverandører af byggematerialer
Nå en håndværker udfører en opgave for en kunde, der er forbruger – dvs. en person, hvor arbejdet ikke udføres for dennes firma, men med forbrugeren som privat bygherre – gælder forældelseslovens almindelige regler for det ansvar for mangler ved arbejde og materialer, som håndværkeren leverer.

Denne type krav er omfattet af en forældelsesfrist på 10 år, og denne frist kan man ikke aftale sig ud af. Forældelsesloven kan ikke fraviges til skade for forbrugere.

Reglerne i AB92

Langt de fleste materialer leveres med en såkaldt byggeleveranceklausul, som bl.a. er beskrevet i AB92 § 10. Klausulen blev i sin tid præsenteret som en udvidelse af leverandørens ansvar, hvilket hænger sammen med, at reklamationsfristen i købeloven er meget kortere (2 år for handel mellem erhvervsdrivende).

Byggeleveranceklausulen er i AB 92, § 10, stk. 4, formuleret således:

"Materialer og andre leverancer til arbejdet skal være leveret med 5 års leverandøransvar for mangler ved leverancen, jf. dog § 36, stk. 3, nr. 2.

Ansvarsperioden regnes fra afleveringen af arbejdet og begrænses således, at leverandørens ansvar ophører senest 6 år efter levering til lager eller

videresalg. …"

Sker leveringen med denne byggevareklausul, er håndværkeren dækket ind de første 5 (6) år.

Husk at læse det med småt

Husk at AB 92 ikke er en lov. AB 92 skal aftales for at være gældende, og en løsrevet byggevareklausul skal også være aftalt med leverandøren for at være gældende. Der er desværre også store leverandører til byggeriet, der sælger deres varer med en kortere ansvarsperiode. Det er derfor et godt råd at læse leverandørernes leveringsbetingelser grundigt.

Hvis der f.eks. efter 7 år viser sig en mangel ved en dør eller et vindue, som en håndværker har leveret i et byggeprojekt til en forbruger, så vil håndværkeren som regel gerne kunne at rette kravet videre mod leverandøren. Hvis leverandørens ansvar enten følger købeloven (2 år) eller byggeleverance-klausulen (5 år), står håndværkeren tilbage med smerten – og regningen.

Udvidet mangelsansvar.

En række leverandører – endnu dog kun få – har valgt at gå med i en ny ordning "Udvidet mangelansvar", hvorefter ansvaret for skjulte mangler ved leverede byggematerialer er forlænget til 10 år fra afleveringen af det byggeri, hvor byggematerialerne er anvendt.

På den måde kommer forældelsesfristen der gælder mellem bygherre og håndværker til at flugte med ansvarsperioden mellem håndværker og leverandør.

Det gælder kun når bygherren er forbruger, og når leverandøren var registreret på www.mangelansvar.dk på tidspunktet for aftaleindgåelse med leverandøren.

Det er frivilligt for leverandørerne at gå med i denne ordning, og under alle omstændigheder vil der med disse nye muligheder være behov for at ændre formuleringen af ansvarsbestemmelserne i de fleste entreprisekontrakter.

LÆS OGSÅ: Se hvilke leverandører der tager ansvar for fejl og mangler
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078