23948sdkhjf

Brug din bestyrelse som sparringspartner

Du skal overvejer om din bestyrelse har den optimale sammensætning i forhold til nuværende og eksisterende behov. Det giver god mening at supplere bestyrelsen med folk der kan give dig professionelt modspil og sparring
- Mange af vores medlemmer med ejer-ledede virksomheder har gerne bestyrelser, som er sammensat af nære venner og familie. Vores erfaringer har vist, at det kan have stor betydning for virksomhedens vækst eller overlevelsesevne, hvis bestyrelsen ikke er sammensat på grund af relationer, men på baggrund af de kompetencer, som virksomheden mangler og har brug for, siger udviklingschef i Dansk Byggeri, Jørn Jensen til Mester Tidende.

- Ledelsen kan med fordel supplere bestyrelsen med faglige kompetencer udefra. Ved at tilknytte kompetente erhvervsfolk, får man en bestyrelse, som sætter sig ind i virksomhedens dagligdag og kommer med kvalificeret rådgivning. Det giver et professionelt modspil og sparring, som gør, at virksomheden kan udvikle sig i den retning, man ønsker, siger Jørn Jensen.

Med i banken

Tømrermester Troels Hansen fra Troels Hansen A/S i Gadstrup mellem Roskilde og Køge er en af de mange, små og mellemstore håndværksvirksomheder, som har set fordelen ved at have en professionel bestyrelse.

Da firmaet gik fra at være et "almindeligt" tømrerfirma til bl.a. at byde på opgaver i hovedentreprise, så Troels Hansen det som en nødvendighed at få tilknyttet nye faglige kompetencer i bestyrelsen. Det er en beslutning, som han ikke har fortrudt siden.

Han glad for det professionelle bestyrelsesmedlem på flere områder:

- Jeg bruger ham som mentor, kan man sige. Jeg bruger ham til rigtig meget, lige fra tilbudsgivning, forretningsplaner og strategier, og jeg har ham sågar med i banken sammen med revisor. Han har virkelig stor betydning for os. Vi sparer tid, som vi i stedet kan bruge på byggepladserne.

I virksomheden mærker de en ro i maven, som de ikke har følt før. Tidligere kunne økonomiske udfordringer skabe uro, men i dag har man fået et erfarent bestyrelsesmedlem, som skaber struktur og samler trådene hele vejen rundt i virksomheden.

Virksomheden blev mere spændende

Det er ikke kun internt i virksomheden, at den professionelle bestyrelse giver fordele.

Troels Hansen oplever også en ændring i måden, andre opfatter virksomheden på.

- Alle synes, det er meget mere seriøst. Og det indtryk er nok med til, at bankerne stadig er velvillige, selvom vi har haft det svært med økonomien. De kan godt se, at der hele tiden bliver lavet planer, og at vi gør alt, hvad vi kan for at indfri de løfter, vi lover. Det er det eksterne bestyrelsesmedlem, som sørger for at koordinere forbindelsen mellem os og revisor, banken og andre samarbejdspartnere.

Få en professionel bestyrelse

Troels Hansen vil klart anbefale andre at få en professionel bestyrelse. Uden en professionel bestyrelse bliver man hurtigt hvirvlet ind i dagligdagen og får ikke lige tænkt over, hvor man vil hen med virksomheden.

- Med en professionel bestyrelse får du nogle andre øjne på din virksomhed, og du får også taget fat om de ting, som ikke er så sjove, siger Troels Hansen og fortsætter:

- Det er ikke sikkert, at man får sammensat den rigtige bestyrelse første gang, men det skal man turde rette op på. Når den rigtige bestyrelse er der, er det nemlig det hele værd, understreger Troels Hansen.

Bestyrelsen er dog ikke herre over alting. En fejl i de nye it-systemer medførte sidste år, at dårlige sager, og dermed dårlige resultater, ikke blev opdaget i tide. Årsagen var dog en computerteknisk fejl, som bestyrelsen ikke har indflydelse på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078