23948sdkhjf

Flere folk i byggeriet i 2014

I 2014 var byggebeskæftigelsen på det højeste niveau i 5 år. Det var politiske initiativer og storme, som løftede aktiviteten i branche
Ifølge Danmarks Statistik var der pr. medio november i fjor 153.500 beskæftigede ved bygge- og anlægsvirksomhed. Dermed var der i 2014 i gennemsnit beskæftiget 148.400 arbejdere, funktionærer og mestre i bygge- og anlægsbranchen. Det var 4.000 flere end i 2013 og det højeste niveau i de seneste fem år.

- Stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2014 skyldtes først og fremmest flere renoveringer af de almene boliger og de mange udbedringer efter stormene Allan og Bodil samt, at mange flere husstande benyttede sig af BoligJobordningen, vurderer chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

- Det er med andre ord de politiske aftaler og naturkræfterne, som har æren for fremgangen i aktiviteten, men det vil også sige, at der er tale om midlertidige effekter. For så vidt angår boligaftalerne, så falder renoveringerne af almene boliger i år med et par mia. kr., og håndværkerfradraget ophørte ved årsskiftet, understreger Finn Bo Frandsen.

- Den økonomiske vækst er for svag til at kunne skabe et konjunkturbetinget opsving i den private byggeaktivitet, som omfatter nybyggeri og renoveringer af boliger og erhvervsbygninger, og derfor forventer vi et markant fald i beskæftigelsen på omkring 5.000 personer fra 2014 til 2015, fortæller Finn Bo Frandsen og henviser til Dansk Byggeris konjunkturanalyse fra oktober.

- Krisen i dansk økonomi viser sig bl.a. ved, at nedslidningen af de private erhvervsbygninger er meget større end erhvervslivets investeringer i udbygning og vedligeholdelse af bygningerne, som udgør de fysiske rammer for arbejdspladserne i den private sektor, fortæller chefanalytiker Finn Bo Frandsen.

Selv om der er store offentlige investeringer i nybyggeri af hospitaler og universiteter, så var beskæftigelsen ved nybyggeri i 2014 på det samme lave niveau som i de foregående par år, dvs. 33.000 beskæftigede mod f.eks. 56.000 i 2007, dengang højkonjunkturen toppede, og 45.000 i 2004, som var før opsvinget satte ind.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079