23948sdkhjf

Rustne murbindere kan føre til nedstyrtning

Den seneste, hvor et stort stykke ydermur styrtede sammen i Frederikshavn, får nu Teknologisk Institut til at advare landets bygningsejere
Gennemtærede murbindere får muret byggeri til at miste sin styrke. Det kan resultere i pludselig og uventet nedstyrtning af skalmure, særligt i forbindelse med stormvejr. I yderste konsekvens kan hele muren styrte sammen. Teknologisk Institut opfordrer til, at bygningsejere får undersøgt murbindere i bygninger fra 1950-84, hvor der ikke var krav om rustfaste murbindere, f.eks. i forbindelse med en energirenovering.

Det er ikke en ukendt risiko, at murbindere kan blive gennemtærede. Alligevel får de færreste bygningsejere undersøgt tilstanden på deres murværk. Det kan betyde sammenstyrtning, når vejret viser sig fra sin voldsomme side, som det fx var tilfældet med stormen Egon i weekenden.

Frem til 1960 var for- og bagmur som oftest muret sammen, men allerede fra 1940’erne begyndte murbindere at være mere almindeligt.

Sektionsleder Poul Dupont fra Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut har set flere eksempler på sammenstyrtninger forårsaget af gennemtærede murbindere i sin tid som specialist i murværk.

- Problemet ses oftest på vest- og sydvendte ydermure, fordi de er mest udsat for vejrets belastning. Og så er det typisk bygninger fra 1930-84, som ikke er omfattet af krav om rustfaste murbindere, siger Poul Dupont.

Destruktive undersøgelser som barriere

Mange bygningsejere får i dag ikke undersøgt, om deres bygning er i risiko for at styrte sammen. Ifølge Poul Dupont er en hyppig årsag, at indgrebet ikke kan foretages uden en destruktiv undersøgelse, hvor sten fx tages ud.

Det bør dog ikke afholde bygningsejere, som har bygninger fra den pågældende periode, fra at foretage undersøgelsen. En sammenstyrtning kan nemlig være fatal:

- Vi vil gerne udbrede budskabet om at få undersøgt alle bygninger, der er i risikozonen. Bygninger med gennemtærede bindere kan oftest få monteret nye renoveringsbindere, så murværkets styrke genetableres, og faren for nedstyrtning elimineres, siger Poul Dupont.

Han foreslår, at undersøgelsen med fordel kan foretages sammen med en undersøgelse af murværkets potentiale for en effektiv energirenovering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11