23948sdkhjf

Benhård konkurrence og likviditetsproblemer truer de små og mellemstore håndværksvirksomheder

Det mener Mester Tidende: Mange små og mellemstore virksomheder i byggeriet går ind i det nye år med pæne ordrebøger, men konkurrencen om opgaverne er benhård. 2014 bør blive året, hvor mestrene fokuserer på at få overblik over virksomhedens drift for at øge konkurrenceevnen og muligheden for at skabe bedre bundlinje
Håndværkerfradraget og et par voldsomme storme har øget aktivitetsniveauet betragteligt i byggeriet og sikrer på den korte bane både beskæftigelse, omsætning og indtjening. Det smitter positivt af på hele værdikæden - fra producenter og leverandører til forhandlere og grossister.

Men det er en stakket frist. For selvom erhvervslivet generelt sporer fremgang, så er der endnu ikke så sikre tegn på øget aktivitet, at erhvervslivet også begynder at efterspørge håndværksmestrene til andre opgaver end lige netop udbedring af stormskader og helt nødvendige vedligeholdelsesopgaver.

Derfor sætter mange virksomheder i byggeriet deres lid til de offentlige investeringer. Det gælder ikke mindst investeringer i energirenovering af offentlige bygninger - både statslige, regionale og kommunale.

Men her støder de små og mellemstore virksomheder ofte ind i en voldsom barriere - de er ikke store nok til at byde på opgaverne. Mange magter simpelthen ikke at byde på opgaver som udbydes i totalentreprise eller hovedentreprise. Kassekreditten er brandvarm i forvejen og bankerne løber skrigende bort, når blot de hører ordet garantistillelse.

De små og mellemstore virksomheder som magter at byde på en hovedentreprise for efterfølgende at indbyde andre små og mellemstore virksomheder til at få del i opgaven i form af fag- eller underentrepriser rammes af dette hul i værdikæden: Samarbejdspartnerne kan simpelthen ikke stille den nødvendige garanti og kan ofte end ikke finansiere den opgave de skal løse.

De små og mellemstore virksomheder som magter en totalentreprise eller en hovedentreprise kan naturligvis ikke også stå for fagentreprenørernes og underentreprenørernes likviditet og garantistillelse. Det betyder, at mange ellers driftige og dygtige håndværksmestre må skære helt ind til benet og mande så meget ned, at der kun er spjældopgaver at tage fat på. Så selv om der i øjeblikket er rigtig mange opgaver i kølvandet på stormen, så er konkurrencen om opgaverne også benhård.

Omdrejningspunktet for at klare sig godt i byggebranchen er altså stadig et spørgsmål om i overvejende grad at påtage sig opgaver, som passer til virksomhedens størrelse og kompetencer - og likviditet.

Kalkulation, sagsstyring, likviditetsstyring og materialestyring er derfor begreber som mange små og mellemstore virksomheder bør ofre større opmærksomhed i 2014, hvor konkurrencen om opgaverne bliver stadig hårdere.

Herudover bør de små og mellemstore virksomheder dyrke begrebet samarbejde - både uformelle og formelle samarbejder.

Og det kan sådan set kun gå for langsomt !

Med dyb respekt for enhver håndværksmester der kæmper for at holde butikken kørende: Godt Nytår og held og lykke !
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079