23948sdkhjf

Her er landbrugsbyggeri både landbrug og byggeri

Stort landbrug og byggefirma samlet under samme tag ved Ikast. Og der er fokus på både landbrug og landbrugsbyggeri, når Kjargaarden skal anskaffe nye maskiner. Maskinerne skal f.eks. både klare udmugning og halm-forsyning til strømaskinen og ruller rundt og flytter på paller med fundablokke til byggeri
Det er altid lidt spændende at være maskinsælger hos Scantruck i Skive, når Kjargaarden skal bruge nye maskiner. Så er der nemlig basis for gætteri: Drejer det sig om nye maskinkræfter til landbrug? Eller er det nye maskiner til byggeri, der står på indkøbssedlen.

Det kan også være både-og.Kjargaarden rummer nemlig både en ganske imponerende landbrugsbedrift og et byggefirma på samme adresse på Sundsvej ved Ikast. Her bor Kjargaarden I/S, og det gør Kjargaard Byg A/S også.

Begge virksomheder ejes af fem selvstændige landmænd. Og de giver på bedste vis begrebet landbrugsbyggeri en ny betydning: Både landbrug og byggeri.

Her kører Atlas-læssemaskiner rundt og klarer udmugning og halm-forsyning til strømaskinen. Og Atlas-læssemaskiner ruller rundt og flytter på paller med fundablokke til byggeri. En Komatsu gummiged er i sving med blanding af store mængder foder. Manitou-teleskoplæssere går i højden med tagplader og bygningsbeklædning til byggeri.

Landbruget Kjargaarden I/S har 1400 hektar marker, kvæg og svin. 18 medarbejdere har deres daglige dont med landbrugsgøremål. I byggefirmaet Kjargaard Byg A/S arbejder 35 mand.

Landbrug og landbrugsbyggeri

- Vi beskæftiger os udelukkende med landbrugsbyggeri. Det har vi rigtig god forstand på, forklarer Niels Willumsen. Han er direktør for Kjargaard Byg A/S. Men han er også landmand og en af de fem indehavere af landbruget Kjargaarden I/S.

Med både kæmpe-landbrug og byggefirma er der både behov for og gang i maskineriet.

- Vi vil rigtig gerne bruge Atlas-læssere på byggepladserne. I øjeblikket har vi fire Atlas kørende.

En af dem bruger vi i Norge, hvor vi satser på at få fire-fem projekter om året, så vi kan køre med et fast støbe- og tømrerhold, fortæller Niels Willumsen, som er nestor i femkløveret bag Kjargaarden.

Niels Willumsen er uddannet landmand. Gennem årene har han været med i byggeri af meget på Kjargaardens ejendomme. Derfor var der en vis logik også at bygge for andre.

Der skulle være noget at lave

- Jeg har to sønner, der er med i landbruget. Da den ene overtog arbejdet med kalvene, var der ikke rigtig noget til mig at lave. Så etablerede vi Kjargaard Byg, hvor vi nu har to byggeledere, som begge er uddannet bygningskonstruktør, siger Niels Willumsen.

Nu koncentrerer senior sig om byggefirmaet. Den ene søn, Jørn Willumsen, tager sig af slagtesvin og markbrug. Den anden, Karsten Willumsen, har ansvaret for produktion af slagtekalve. Med i kvintetten er også Ole Madsen med værksted, køb, salg og økonomi som ansvarsområde, og Lars Andersen, der arbejder med i byggefirmaet samt de administrative opgaver omkring markdriften.

- Kjargaarden er et interessentskab, hvor de fem ejere indgår som selvstændige landmænd. De fem ejer individuelt hovedparten af jord og bygninger, men interessentskabet ejer alle dyr, maskiner, kartoffel-leverringsretter og andet, fortæller Niels Willumsen.

De fem landmænd ejer hver især 20 procent af driftsselskabet Kjargaarden. De samme fem ejer også Kjargaard Byg A/S.

Alsidigt maskinhus

Med 1400 hektar marker og en årlig produktion på 30.000 slagtesvin og 3500 kalve, er det nødvendigt med et veludstyret maskinhus. Maskinlisten på Kjargaarden omfatter da også flere end 100 enheder. Blandt dem otte traktorer, et halvt hundrede vandingsmaskiner, gødningsudstyr, kartoffeludstyr og masser af andet specialgrej.

Hertil kommer de maskiner, der indgår i byggefirmaets mange aktiviteter. Maskinlisten domineres af Atlas-læssere, hvor en af nyanskaffelserne er en Atlas AR75T gummihjulslæsser med teleskoparm.

- Vi har også nogle stykker af Atlas AR35, som er en kompakt og hurtig maskine. Den er nem at komme rundt med på byggepladserne. Vi har også taget en med til Norge, hvor vi laver V-stalde. Alle materialer og mandskab kommer fra Danmark. Det gør maskinerne altså også, fortæller Niels Willumsen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109