23948sdkhjf

Danske Anlægsgartnere kæmper mod unfair konkurrence

Danske Anlægsgartnere indbringer Frederikshavn Kommune for Tilsynsrådet. Foreningen mener, at kommunen har sat unfair konkurrence i system
Danske Anlægsgartnere anlægger en skrappere kurs overfor kommuner, som ikke overholder kommunalfuldmagten, når de bruger skatteborgernes penge til at konkurrere med det private erhvervsliv. Foreningen er parat til at gå til Tilsynsrådet og domstolene.

Et konkret eksempel fra Frederikshavn Kommune dokumenterer, at kommunen har sat den unfair konkurrence i system.

Landsformand Ejvind Røge vil tage emnet op på den kommende generalforsamling i Danske Anlægsgartnere:

Hvis det fortsætter, bliver vi nødt til at få sagen afgjort - om nødvendigt ved domstolene. Det kan simpelthen ikke fortsætte på den måde og vi har foreløbig indbragt sagen for Tilsynsrådet. Landets anlægsgartnere har et rigtig godt samarbejde med rigtig mange kommuner rundt om i Danmark. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor det skal være så svært i Frederikshavn, siger han.

Baggrunden er, at helt tilbage siden 2007 reklamerede kommunen overfor sine borgere, at den udfører havearbejde for private. Det blev allerede dengang påpeget af jurister, at det er i strid med kommunalfuldmagten, idet kommuner ikke må bruge skattekroner til at udkonkurrere private. Men ikke desto mindre er kommunen fortsat, idet man den dag i dag udfører f.eks. græsslåning for private boligselskaber.

Anlægsgartnerne i Nordjylland føler at kommunen "tager brødet ud af munden" på dem, fordi kommunen dels ikke kan gå konkurs og dels har et skattebetalt sikkerhedsnet under sig. Eksperter i forvaltningsret har påpeget, at kommunens praksis er ulovlig. Det er lovligt at bruge midlertidig overskudskapacitet på at løse opgaver for private, hvis der er tale om områder, hvor kapaciteten skal være til stede, men ikke altid bruges fuldt ud.

- Det er tydeligt her, at kommunen har indrettet sine ressourcer på at skulle udføre arbejde for private. Der er derfor ikke tale om midlertidig overkapacitet", siger Ejvind Røge.

Danske Anlægsgartnere har ellers generelt oplevet en stødt stigende interesse for kommunale udbud af grønne driftsopgaver. Der er i fællesskab med "Kommunale Natur- og Parkforvaltere" og "Københavns Universitet, Landskab" udarbejdet specielle udbudsværktøjer og beskrivelser af driftsstandarder, som gør samarbejdet mellem offentlige og private nemmere.

- Vi forventer i det nye år at få en afgørelse fra Tilsynsrådet, som vil give os medhold. Hvis kommunen ikke ændrer adfærd, bliver vi nødt til at gå til domstolene. Frederikshavn Kommune har desværre været helt ubøjelige i denne sag, siger Ejvind Røge.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094