23948sdkhjf

Sikkert IT-hotel i gammel bunker

IT-Hotellet har købt en gammel beredskabsbunker på godt 500 kvm til sine servere. Halvdelen af det bebyggede areal er vægge. De yderste vægge er 60 cm tykke og loftet er en meter tykt og har desuden en meter jord ovenover.
Virksomheder benytter sig i stigende grad af IT-hosting. Det giver vækst i hosting-branchen og samtidig behov for at opgradere nødstrømssystemernes kapacitet. IT-Hotellet har valgt at flytte sin serverpark til en atombombe-sikker bunker med god plads, men smalle indgange – og det gav nogle særlige udfordringer, da Atek skulle sikre nødstrømsforsyningen.

IT-Hotellet har købt en gammel beredskabsbunker på godt 500 kvm til sine servere. Halvdelen af det bebyggede areal er vægge; de yderste vægge er f.eks, 60 cm tykke, og loftet er en meter tykt og har desuden en meter jord ovenover.

- Det gør det meget besværligt at bryde ind og umuligt at undgå at blive optaget på video imens. Hvis det alligevel skulle lykkes at komme gennem den yderste port, går alarmen, og herefter er der to ståldøre, man skal passere for at komme ind, fortæller IT-konsulent Thomas Nielsen, som er medejer af IT-Hotellet.

Serverbunkeren kan holde til, at der springer en atombombe af Hiroshima-størrelse på 400 meters afstand.

Sikkerhed og energibesparelse

- I ekstreme tilfælde som atomkrig eller solstorm står det elektriske udstyr af, og derfor har vi også et EMP-rum af kobber med separat UPS-backup, så der er strøm til et stykke tid. Vi har gjort os umage med at tænke alle mulige scenarier igennem og vil katastrofe-teste systemerne, når vi er helt på plads, lyder det fra Thomas Nielsen.

Ud over de åbenlyse sikkerhedsfordele forventer IT-Hotellet også at komme til at spare en del penge på køling i kraft af bunkerens placering nede i jorden. I IT-Hotellets tidligere serverrum var grænsen for vækst desuden ved at være nået. Overtagelsen af bunkeren giver mulighed for fortsat ekspansion – og det kræver, at der også opgraderes på nødstrømssiden.

Stadig flere virksomheder hoster

- Tendensen er, at virksomheder hoster frem for at have deres egen server. Det mærker vi, når hosting-virksomhederne henvender sig for at få hjælp til nødstrøm. I takt med at de vokser, øger de jo deres behov for effekt og dermed også for nødstrømskapacitet, fordi blandt andet oppetid er helt afgørende for forretningen, siger salgsingeniør Søren Gregersen fra Atek, som har leveret generator og UPS-anlæg til IT-Hotellets bunker.

Den største udfordring ved dét projekt har været af pladsmæssig karakter, fordi bunkerens indgange er relativt smalle:

- Det var en særlig opgave at finde en generator, der kunne komme derned, og som man i forbindelse med service også kunne komme rundt om – men heldigvis har vi nogle små service-folk, vi kan sende derover, bemærker Søren Gregersen.

Elegant fremtidssikring

Generatoren står i en tunnel med en rulleport, som åbner, hvis generatoren starter. Indtil da går overskudsvarme fra serverne ind omkring generatoren, så den hele tiden har den optimale temperatur.

- Atek forstod, hvad vi havde behov for, og kom med den rigtige løsning. Oven over generatoren er der f.eks. en stor udluftningskanal, hvor den varme luft fra generatoren og også udstødningen går ud. Vi har planlagt, at der på et tidspunkt skal stå en generator mere, og her har det været en udfordring at sikre, at den varme luft fra den ene generator ikke går ind til den anden. Den problemstilling løste Atek på en elegant og lydhør måde, så vi nu er velforberedte på en senere udvidelse, forklarer Thomas Nielsen.

Hvis han skulle gøre noget anderledes en anden gang, var det at lade Atek stå for det hele:

- Der har været lidt misforståelser undervejs, fordi vi selv har været meget involverede – en anden gang vil jeg lade Atek køre projektet i langt højere grad, siger Thomas Nielsen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078