23948sdkhjf

Kommunerne vælter regning for klimatilpasning over på husejerne

De kommunale klimatilpasningsplaner fralægger sig en del af ansvaret for klimasikringen, som kommunerne til gengæld lægger på skuldrene af husejerne, fremgår det af en analyse, som Københavns Universitet har gennemført for Danske Anlægsentreprenører
Inden nytår skal alle kommuner være færdige med deres klimatilpasningsplaner, som skal redegøre for, hvor der f.eks. er risiko for oversvømmelser i kommunerne. Det overordnede formål med planerne er at skabe overblik og prioritere den kommunale indsats.

Men kommunerne har ikke planer om at betale hele regningen for de mulige forbedringer. En analyse som Københavns Universitet har lavet for Danske Anlægsentreprenører viser, at husejerne skal løfte en væsentlig del af klimatilpasningen og betale en del af regningen.

- Lad os nu se tiden an. Vi har før set kommuner få kolde fødder, når husejerne protesterer mod at skulle betale udgifter til adskillelse af kloak- og spildevand på egen grund. Jeg er derfor sikker på, at vi ikke har hørt det sidste i den sag. Der bliver kamp om udmøntningen af de fine planer, forudser branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

Nogle kommuner satser på, at man med informationspjecer og webportaler kan overbevise husejerne om, at de skal investere i anlæg til håndtering af regnvand på egen grund.

- Selvfølgelig kommer vi ikke uden om at inddrage husejerne i klimasikring f.eks. med separering af kloak- og spildevand på egen grund. Men det koster så mange penge, at informationspjecer og webportaler ikke er nok.

Der skal nødvendigvis følge finansieringstilbud med, ellers risikerer man, at planerne strander ved skellet til de private parceller, siger Niels Nielsen, som forudser et politisk opgør om de byrder, der pålægges husejerne økonomisk, når de kommunale klimatilpasningsplaner rulles ud.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094