23948sdkhjf

Ny guide: Ansæt den rigtige lærling

Håndværksrådet har udviklet et sæt redskaber, der hjælper dig, når du ansætter lærlinge og elever. Samtidig giver håndværksmestre kommende lærlinge gode råd i en række videoer
Som en service til medlemsvirksomhederne har Håndværksrådet udviklet tre forskellige redskaber, som hjælper både virksomheden og lærlinge med at komme godt i gang med uddannelsen – og hjælp til at fastholde de lærlinge, som virksomheden gerne vil holde godt fast i.

Se værktøjskassen her

- Nøgleordet er "forventningsafstemning" mellem håndværksmesteren og den unge.

Hvordan begynder vi? Hvad er vigtigt at overveje? Hvad kan vi selv gøre? Hvad skal den nye lærling vide?

Det er nogle af de spørgsmål, vi gerne vil besvare med guiden og de øvrige redskaber til forventningsafstemning mellem mester og lærling, siger chefkonsulent Heike Hoffmann, der er uddannelsespolitisk ansvarlig i Håndværksrådet.

Redskaberne er udviklet i forbindelse med projektet Praktikpladsmatch og hjælper både den nye eller kommende lærling og den mester, som skal ansætte en lærling eller gerne vil fastholde lærlingen under hele uddannelsesforløbet. Det betyder, at virksomheden fra de allerførste tanker om en ny lærling og langt hen i uddannelsesforløbet kan finde inspiration i materialerne.

Fleksibel værktøjskasse

- Alle redskaber er tænkt fleksibelt, så de kan tilpasses den enkelte virksomhed.

Det gør det muligt at bruge redskaberne, uanset hvilken branche virksomheden tilhører – man vælger bare den version, der passer bedst til branchen og de specifikke forhold i virksomheden, og så har man et sæt materialer, der er skræddersyet til den konkrete virksomhed, fortæller Heike Hoffmann.

Video: Gode råd til kommende lærlinge

Projektet har også sigtet mod de mange unge, der søger praktikplads, og som har brug for hjælp til, hvordan man både søger pladsen – og efterfølgende beholder den, til svendebrevet er i hus. Til de unge har vi produceret små videoklip, hvor to virksomhedsejere giver gode råd om, hvordan man gebærder sig, når man gerne vil have en læreplads – og beholde den. "

- Mange lærepladser bliver besat, fordi nogen kender nogen, og derfor har vi også til de unge produceret en folder med gode råd til, hvordan man bruger sit netværk, når man leder efter læreplads, siger Heike Hoffmann.

Projektet har bl.a. udviklet en samtaleguide, virksomheden kan bruge ved ansættelsessamtaler, en Håndbog for lærlinge, et forslag til kontaktpersonordning samt en række videofilm, der kan forberede den unge til virkeligheden i virksomhederne.

Projektet er gennemført i tæt samarbejde med Jobcenter Skelbækgade og Kjøbenhavns Haandværkerforening. Derudover har Svend Frederiksens Maskinværksted i Ringe samt en række medlemmer af dofk hjulpet med at teste redskaberne. Københavns Tekniske Skole har hjulpet med at udpege redskaber, som praktikpladssøgende unge kan bruge.

Projektet er finansieret af det Lokale Beskæftigelsesråd i København (2012 og 2013).

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094