23948sdkhjf

Kommunernes kædeansvar rammer små virksomheder hårdt

Flere kommuner indfører kædeansvar på offentlige byggeprojekter. Det giver urimelige administrative byrder og stiller krav om bankgarantier, som risikerer at kvæle små og mellemstore virksomheder, mener Dansk Byggeri
For at erhvervslivet og kommunerne kan have gavn af Dansk Byggeris analyse af den kommunale erhvervsvenlighed, er det nødvendigt løbende at justere og tilføje nye emner.

- Vi har i år valgt også at se på brugen af kædeansvar på offentlige byggeprojekter. Det er et emne, der har stor politisk bevågenhed både landsdækkende og kommunalt, og vi kommer ikke uden om det, når det handler om, hvor erhvervsvenlige kommunerne er, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri.

Dansk Byggeris analyse viser, at 35 af landets kommuner har valgt at indføre kædeansvar i deres udbud. 59 kommuner har ikke indført kædeansvar, men heraf er der 21 kommuner, som overvejer det.

- Vi ser desværre en tendens til, at krav om kædeansvar vinder indpas i arbejdsklausulerne hos flere og flere kommuner. Når en kommune vælger at indføre kædeansvar, har det store konsekvenser for særligt de små og mellemstore byggevirksomheder, der ønsker at byde på kommunale opgaver. Kædeansvar har derfor stor betydning for, om den førte erhvervspolitik i kommunen skaber gode vilkår for virksomhederne, siger Peter Stenholm.

Kædeansvar betyder, at hovedentreprenøren på et byggeprojekt hæfter for, at underentreprenører i alle led lever op til de løn- og ansættelsesvilkår, der er beskrevet i en arbejdsklausul i kontrakten. For at sikre sig vil en hovedentreprenør derfor sandsynligvis stille krav om en bankgaranti fra hver underentreprenør.

Kun bankerne vinder på kædeansvar

- Statsministeren slog ved Dansk Byggeris årsdag i april fast, at regeringen ikke agter at indføre kædeansvar ved lov, fordi det vil give alt for meget besvær til branchen. Også kommunerne burde forstå, at kædeansvar ikke er fair, og at det kun er bankerne, der vinder på det, siger Peter Stenholm, og fortsætter:

- Rigtig mange små og mellemstore virksomheder vil ikke kunne stille med så store bankgarantier, som hovedentreprenøren vil kræve. Som den økonomiske situation ser ud for øjeblikket, har mange virksomheder problemer med at få kredit i banken, og derfor vil stigende brug af kædeansvar skubbe i forvejen pressede virksomheder ud over kanten.

Hos Dansk Byggeri anbefaler man, at kommunerne helt dropper kædeansvaret og i stedet opfører sig som professionelle bygherrer, der samarbejder med entreprenørerne. Og skulle der opstå problemer med social dumping, har de såkaldte 48-timers møder vist sig at være effektive. Her mødes fagbevægelsen, Dansk Byggeri og den virksomhed, der er under mistanke for ikke at overholde overenskomsten på byggepladsen og løser i de allerfleste tilfælde de udfordringer og uoverensstemmelser, der måtte være.

Et fair alternativ

I dette års overenskomstaftale har parterne desuden aftalt, at forsøg på omgåelse af overenskomsten i en testperiode kan sanktioneres.

- Ved bedømmelse af, om der er tale om en omgåelse, vurderes det, om en hvervgiver har kendskab til, at underentreprenøren er dømt for overenskomstbrud af grov karakter, f.eks. ved at anvende falske lønsedler eller snyd med timeregistrering, og på trods heraf indgår en aftale med underentreprenøren om at udføre et stykke arbejde, og underentreprenøren igen dømmes for et groft brud på overenskomsten.

Der er ikke tale om omgåelse, hvis hvervgiveren har medvirket til at sikre, at overenskomstens forpligtelser er opfyldt, fremhæver Peter Stenholm.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094