23948sdkhjf

Hydrogeolog om monsterregn: Utilstrækkeligt med større kloakker

Peger på lokale løsninger til håndtering af de stigende regnmængder
Der skal bruges mange milliarder kroner på renovering og opdatering af afløbssystemerne i de kommende år, så hele boligområder ikke oversvømmes af kloak- og regnvand i tilfælde af ekstremnedbør eller monsterregn. Men større kloakker gør det ikke alene, når man vil forsøge at minimere effekterne af klimaændringerne. Det vurderer ingeniørfirmaet ALECTIAs hydrogeolog og ph.d. Jan Jeppesen:

- Selvfølgelig skal der bruges mange penge, men det er kun en del af løsningen at bygge bedre og større kloakker. Det kan være den eneste løsning i lavtliggende områder med tæt bebyggelse. Men ellers bør man anvende lokale løsninger til håndtering af regnvandet, der både er billigere, mere fleksible og kan bidrage til rekreative grønne områder i byrummet. I den forbindelse er det vigtigt med et indgående kendskab til vandkredsløbet i det enkelte område, da der er stor forskel på, hvilke løsninger der skal tages i brug.

Det er nødvendigt at have flere løsninger i spil ved at håndtere regnvandet lokalt i form af nedsivning, fordampning eller forsinkelse i stedet for at sende vandmasserne ud i kloaknettet. Min ph.d. forskning, der tager udgangspunkt i københavnsområdet, viser, at det ikke er muligt at nedsive ret meget vand i eksempelvis København – et resultat der muligvis kan overføres til store dele af Østdanmark. Der er simpelthen for tykke lerlag, så undergrunden er svær at gennemtrænge. Derfor bliver regnvandet opstuvet i stedet for at sive ned, fastslår Jan Jeppesen.

I øvrigt er udgifterne til lokale løsninger samfundsøkonomisk billigere end udgifterne til traditionel kloak-opdimensionering. Derfor peger Jan Jeppesen fra ALECTIA, der forsvarede sin ph.d.-afhandling om lokal håndtering af regnvand den 20. august 2010, på følgende tiltag for at komme de stigende vandmasser til livs:

Hver enkelt af landets kommuner bør udarbejde en individuel strategi for håndtering af regnvand, da de lokale forhold har stor indflydelse på, hvilke løsninger der er bedst i det enkelte område. Løsningen i bydele med tykke lerlag er ikke faskiner. Fokus skal i stedet rettes mod, at de lokale løsninger bliver tilpasset til det underliggende naturlige vandkredsløb i området. Regnvand disse steder skal i høj grad håndteres på terræn ved forsinkelse i grøfter, åer og damme, transport af vandet til fodboldbaner og grønne områder, fordampning og kun lidt til nedsivning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078