23948sdkhjf

Klimapriser er et skulderklap

Tre danske byggevareproducenter kunne juble over fornemt besøg på deres stande på fagmessen TUN BYG 2010
Under stor bevågenhed fra de tusindvis af besøgende i Fredericia Messecenter tog en veloplagt protektor for Klimakonsortiet H.K.H. Kronprins Frederik byggeriet med storm, da han besøgte fagmessen for at overrække tre nyindstiftede priser inden for klima, energi og miljø. Alle tre prisvindere er traditionsrige danske virksomheder, der er eksponenter for den klimadrevne produktudvikling, som er fundamentet for fremtidens grønne bolig- og erhvervsejendomme. Her er de tre vindere og de ord, som Kronprins Frederik gav vinderne med på vejen:

Byggeriets Klimapris gik til Komproment

"Komproment har gjort en betydelig indsats for at markedsføre solenergi. Komproment er medstifter af firmaet Nordic Energy Group, der producerer patenterede tagintegrerede solfangere. Firmaet har stiftet en landsdækkende sammenslutning af 130 håndværksvirksomheder med speciale i tagarbejde – kaldet Tagprofferne – som løbende uddannes i energiløsninger i forbindelse med tagudskiftninger. Og endelig gør Komproment en indsats for salg af solfangere igennem landets trælasthandlere."

Byggeriets Energipris gik til Rationel Vinduer

"Vindueskonceptet Rationel Energi bygger på visionen om at tilføre boliger mere energi i fyringssæsonen, end der sættes til ud gennem vinduerne. Med Rationel Energi har Rationel desuden udviklet en ny montage- og indbygningsløsning, der minimerer kuldebroer og varmetab omkring vinduet."

Byggeriets Miljøpris gik til Troldtekt

"Troldtekt Akustik har opnået PEFC-certificering og kan dokumentere bæredygtig skovdrift, minimal miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse samt indeklimamærkning og bidrager dermed til et bedre miljø i hele produktets livscyklus. Produktet kan genanvendes, og 95 pct. af energien til produktionen kommer fra CO2-neutralt brændsel."

Priserne kan bruges fremadrettet

Salgsdirektør Kim Kristensen fra Komproment er en glad mand efter han sammen med sine to medejere modtag klimaprisen af Kronprins Frederik som en anerkendelse af, at Komproments produkter og løsninger er med til at nedsætte CO2-udslippet.

Komproment arbejder tæt sammen med det udførende led, producenter og trælaster om at integrere solenergi i fremtidens danske tag- og facadekonstruktioner.

Det sker blandt andet gennem Komproments virksomhed, Nordic Energy Group, som producerer designersolfangere i eget patent. Solfangeren er en naturlig del af den almindelige tagbeklædning og ikke de traditionelle store kasser, som er velkendte på mange tage landet over.

- Prisen giver da en anerkendelse af, at det, vi arbejder med, er godt, og folk tror på det. Salg af byggematerialer til tagkonstruktionen har været vores adgang til klimadebatten, så prisen er da et klap på skulderen. Men det skulle da også gerne allokere flere penge og danne en bedre markedsføringsplatform, så vi får øget opmærksomhed, siger Kim Kristensen.

Fossile brændstoffer

Særligt det private segment har ifølge Kim Kristensen taget overvejende godt imod de nyudviklede solfangere. Men han ser det også som et udtryk for, at dette segment er blevet mere bevidst om klimaet.

- De private kunder har fået øjnene op for det at være selvforsynende med varme og el og er bange for fossile brændstoffer. De vil gerne være selvforsynende med energi, påpeger Kim Kristensen.

Bæredygtigt materiale

Netop anerkendelsen lægger modtageren af Byggeriets Miljøpris, Troldtekt A/S, også vægt på. Troldtekt producerer akustikplader, som ifølge dommerpanelet bidrager til et bæredygtigt miljø under produktion, anvendelse og bortskaffelse.

Blandt andet har Troldtekt opnået den særlige PEFC-certificering, som er en garanti for, at træet, som indgår i akustikpladerne, kommer fra bæredygtig skovdrift og certificerede skove.

Troldtekts adm. direktør, Peer Leth, mener, at man med modtagelsen af miljøprisen bliver anerkendt som en foregangsvirksomhed på området.

- Vi har konstant fokus på at tænke bæredygtighed og produktudvikling sammen. I praksis udmønter det sig i, at vi, som nogle af de første på markedet, tilbyder PEFC-mærkede akustiklofter. Det er vores måde at sikre, at bæredygtighed går hånd i hånd med høj kvalitet, når vi taler byggematerialer, siger Peer Leth.

Den sidste af de nyindstiftede priser, Byggeriets Energipris, gik til Rationel Vinduer, som med Rationel Energi-konceptet har udviklet et vindue, der også fungerer som en transparent radiator. Det gør det energioptimeret og bidrager positivt til opvarmningen af boligen.

Nomineringskomiteen

Prisvinderne er udvalgt af en nomineringskomite, der består af Klima- og Energiministeriet v/Energistyrelsen, Dansk Byggeri, Håndværksrådet, Bygherreforeningen, Akademisk Arkitektforening, Danske Arkitektvirksomheder, Konstruktørforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører – FRI, Dansk Indeklima Mærkning, PEFC samt Trælasthandlerunionen–TUN.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109