23948sdkhjf

Første kuld

Restaureringshåndværkere gør op med "montør-rollen"
Fredag den 19. februar blev det fejret, at den første årgang af restaureringshåndværkere afgik fra Odense Tekniske Skoles efteruddannelse. Årgangen har fået færdigheder med, som der er behov for i arbejdet med restaurering af historiske bygninger, og der var overalt eksempler på det tømrer, maler- og murerhåndværk, som netop kræves i dette arbejde.

Uddannelsen som restaureringshåndværker gennemføres af Odense Tekniske Skole, men er blevet til i samarbejde med Realea, 3F, Bygningskultur Danmark, Undervisningsministeriet og mange andre. Undervejs arbejder de studerende med forskellige stilarter og materialer og med tagværk, trapper, vinduesrestaurering og ældre maleteknikker.

- Moderne byggeri er blevet proces frem for håndværk, og den typiske håndværker har fået funktion som montør, hvis fornemste opgave er at sætte forskellige præfabrikerede elementer sammen eller køre malerrullen henover loftet med den færdigblandede plastikmaling. Og helst i en fart, siger Mogens Victor Andersen, lektor ved Odense Tekniske Skole i forbindelse med afslutningen, og han tilføjer:

- Håndværk har nogle dimensioner, som man skal lære eller genopdage. Når de studerende er færdige med uddannelsen her, er de forankrede i eget håndværk. Men vi arbejder også tværfagligt for bedre at kunne forstå betydningen af hinandens arbejde og give håndværket flere facetter. Vi kalder kursisterne for studerende, fordi de er her for at studere deres eget håndværk og restaureringsprocesser, materialer og teknikker.

- Men hvorfor er restaurering ikke repræsenteret i de gængse erhvervsuddannelser?

- Erhvervsuddannelsernes indhold afspejler byggeriets aktuelle behov med fokus på nybyggeri. Restaurering er en mindre del. Det er i virkeligheden en misforståelse, for viden om restaurering hænger også sammen med det, at bygge nyt. Det handler om ansvarsfølelse og om viden om materialer og forståelse for, hvordan bygninger er sat sammen. Vi praktiserer en tværfaglig holdning til restaurering, hvor man forstår og respekterer hinandens fag. Den viden kan man også bruge i nybyggeri.

Mogens Victor Andersen modtog i 2009 Bestsellerfondens pris for sit arbejde med restaureringshåndværkeruddannelsen til gavn for den danske bygningskultur.

Uddannelsen på Odense Tekniske Skole er for alle bygningshåndværkere og foregår om dagen. Uddannelsen foregår i Odense og er bygget op omkring en række korte kurser. Undervejs kommer de studerende til at arbejde med alt fra stilarter, materialeforståelse, tagværk, trapper, vinduesrestaurering og ældre maleteknikker samt jura, prissætning og projektstyring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078