23948sdkhjf

Ovenlys sikrer godt indeklima

Modulært ovenlyssystem kan gøre byggeprocessen lettere og minimerer vedligehold
Mange erhvervs- og offentlige bygninger har et dårligt indeklima, hvor der ikke er tilstrækkelige mængder frisk luft og dagslys. Det dårlige indeklima har stor betydning for bygningens brugere og kan føre til hovedpine, manglende koncentrationsevne, nedsat velbefindende og arbejdsevne. Ovenlyssystemer er en god måde at trække dagslys og frisk luft ind i bygningernes ellers mørke rum.

Men når erhvervs- og offentlige bygningers brugere at trække mere dagslys ind bygningens mørke rum, kan det være et stort projekt, fordi traditionelle ovenlyssystemer består af speciallavede komponenter fra flere forskellige leverandører. Det kræver et omfattende koordineringsarbejde på tværs af delleverandører, og samtidig er man som bygherre selv ansvarlig for at samle delene korrekt. Med de nye VELUX ovenlysmoduler leveres det hele fra én leverandør, det er meget nemmere at montere, og de kommer med et integreret tilbehørsprogram, der optimerer indeklima og energibalance.

Det socialpsykiatriske center Orion i Hillerød er en af de første bygninger i Danmark, der udnytter fordelene ved VELUX ovenlysmoduler. Det modulære ovenlyssystem sikrer et godt indeklima i erhvervs- og offentlige bygninger og gør installationen nemmere og minimerer vedligeholdelsen – alt sammen i den sædvanligt høje VELUX kvalitet.

Sikker og hurtig montering

- Orion-projektet gik over al forventning. Både på projekteringsdelen, hvor jeg jo kunne få al information fra VELUX Danmark, og på monteringsdelen. Jeg elsker, når man som rådgiver ikke løber ind i problemer. Var der nu tale om et eller andet sammenstykket projekt, så skulle vi have delene fra alle mulige steder. Her kom det hele ét sted fra. Samtidig er vinduerne prismæssigt konkurrencedygtige, og man vinder desuden tid og penge på monteringen, fortæller arkitekt Martin Løkkegaard, der var rådgiver på projektet.

Forandringen i forhold til traditionelle installationer er tydelig. I traditionelle indbygninger skal glasset monteres for sig selv, hvilket giver tunge løft og større risiko for at begå fejl. VELUX ovenlysmoduler leveres samlet med inddækninger, rammer, glasparti og med mulighed for solafskærmning og elektrisk styring.

- Jeg blev meget positivt overrasket over, hvor hurtigt installationen gik. Alle dele passede jo sammen og kunne samles med det samme, så alle moduler var færdigmonterede på en dag, forklarer tømrer René Mejdahl, der også mener, løsningen forbedrer arbejdsmiljøet:

- Jeg fandt det mest positivt, hvor gennemtænkt det hele virker, også med detaljerne, og med hvordan du løfter tingene. Du undgår tunge løft, fordi du kan hejse det hele med kran.

Energieffektiv og æstetisk løsning

VELUX ovenlysmoduler er en af de mest energieffektive løsninger på markedet for ovenlyssystemer. Det skyldes lavenergiruder og anvendelsen af et pultruderet kompositmateriale til profilerne. Samtidig har modulerne automatisk styring af solafskærmning og naturlig ventilation – alt sammen noget, der bidrager positivt til bygningens energiperformance og reducerer behovet for mekanisk ventilation og elektrisk lys.

- Vi havde sat som krav, at det skulle være nemt at vedligeholde og holde i drift. Vi er oppe på taget en gang om måneden, fordi vi har andre vinduer deroppe og ventilation. Men ovenlysmodulerne er jo fuldautomatiske, så når det blæser eller regner, lukker de af sig selv. Vi skal ikke gå og tænke på, har vi nu lukket vinduerne. Det ser jeg som en super løsning, siger Bjarne Frandsen, ejendomsansvarlig i Orion.

Et godt indeklima har stor betydning for menneskers generelle velbefindende, og derfor er det vigtigt at vores bygninger har et optimalt dagslysniveau og en ordentlig ventilation. Orion er et socialt botilbud til borgere, der i en periode har brug for ro og trygge rammer, og det er oplagt at skabe et miljø, der bidrager positivt til beboernes hverdag. Efter Orion har installeret VELUX ovenlysmoduler har de fået et indbydende og lyst beboerrum, som bliver brugt mere end før.

VELUX ovenlysmoduler kan installeres ned til 5 grader i rytterlys, atrium og lysbånd. Som en af de eneste løsninger på markedet kan VELUX ovenlysmoduler monteres i lysbånd med oplukkelige moduler i et spænd på 2,40 meter i en 5 graders hældning. Det giver et attraktivt alternativ til det traditionelle rytterlys i disse situationer.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078