23948sdkhjf

Effektiv projektering med 3D

Det er i dag et krav, at statslige byggerier på over 3 mio. bruger digitale modeller og arbejdsmetoder i projekteringsfasen. Det sætter pres på især byggematerialeproducenterne. Derfor stiller Schneider Electric digitale materialer gratis til rådighed for arkitekter og rådgiver
Nu er det nemmere og hurtigere for arkitekter og rådgivende ingeniører at kaste sig ud i 3D-animation af byggeprojekter. Sammen med 3dbyggeri danmark har Schneider Electric udviklet digitalt projekteringsmateriale som intelligente 3D-modeller – eksempelvis af Lauritz Knudsen installationsmateriel i både MagiCAD og Revit.

- I Norge har man gode erfaringer med brug af digitale modeller i byggeriet, der har medført store effektiviseringer, siger Tore Hvidegaard, arkitekt og konsulent i 3dbyggeri danmark og fortsætter:

- Det er klart, at når man i Danmark står overfor så store investeringer, som man gør med sygehusbyggeriet i disse år, er man som bygherre og rådgiver nødt til at sikre sig, at man har de bedste værktøjer til rådighed og trækker så meget som mulig på andre landes gode erfaringer på området.

Udviklet i samarbejde med kunden

Et produkts succes afhænger af kundens oplevelser med produktet. Derfor valgte Schneider Electric og 3dbyggeri danmark at inddrage det rådgivende ingeniørfirma ALECTIA som kundeeksempel i udviklingen af 3D-modellerne. Jette Bakgaard Stolberg, BIM Manager hos ALECTIA forklarer:

- En af de store udfordringer ved 3D-modeller er, at det nemt bliver meget store og tunge filer at arbejde med. Kardinalpunktet er at finde balancen mellem størrelsen på filerne og 3D-modellens detaljeniveau.

Netop på dette punkt har byggematerialeproducenten og rådgiveren meget forskellige behov.

Producenten har selvfølgelig en interesse i, at man på de færdige tegninger og i de færdige 3D-modeller kan se, at det er netop deres produkt, der er anvendt, hvilket ofte kræver et højt detaljeringsniveau, mens vi som rådgivere har behov for mere generisk projekteringsmateriale, hvor man blot kan se, at der fx er tale om en stikkontakt.

Det bliver nok svært at finde den perfekte balance, men jeg syntes bestemt, at LK-modellerne er et skridt i den rigtige retning bl.a. ved, at de er opbygget således, at der i 2D vises standardsymbolet for en stikkontakt, mens de i 3D viser både detaljer og placering. Endvidere indeholder LK- modellerne en række parametre om den enkelte komponent, som kan anvendes i vores projektering.

Positive erfaringer fra marken

Projekteringsmaterialet er allerede anvendt i en række større byggerier, f.eks blev en række Revit-modeller af LK FUGA-designserien anvendt i projekteringen af den akutte fællesmodtagelse på Aabenraa Sygehus med gode erfaringer. Det er det rådgivende ingeniørfirma Oluf Jørgensen A/S, der har været rådgiver. Peter Frøkjær, der er el-rådgiver på projektet, fortæller om processen:

- 3D har gjort projekteringen og udarbejdelsen af tegninger mere præcist. Vi har sparet en del tid ved ikke at skulle sidde og tegne kontakterne selv. Derudover giver 3D os nogle helt nye muligheder i forhold til bygherre.

I det konkrete eksempel kunne vi nemt vise Region Syddanmark, der var bygherre på Aabenraa Sygehus, en væg i 3D. Så kunne de få et klart billede af, hvordan dør, vinduer, stikkontakter, iltudtag osv. sidder i forhold til hinanden. Det giver et fantastisk dialogoplæg, da det jo ikke er alle, der kan ’læse’ de mange detaljer i en 2D-tegning.

Ny teknologi giver nye arbejdsgange

3D rykker ved den normale måde rådgivere og arkitekter arbejder på.:

- Du kan ikke bare sende en tegning på mail, men skal til at arbejde med filserver o.lign. Det opvejes dog helt klart af de mange muligheder, som der ligger i brugen af 3D. Ingeniører og arkitekter kommer til at arbejde tættere sammen med indførslen af 3D. Ingeniøren arbejder jo direkte videre på arkitektens 3D-tegning, og ligger alle de tekniske installationer og informationer på, forklarer Peter Frøkjær.

At indførelsen af 3D-modeller rykker ved arbejdsgangene støtter Jette Bakgaard Stolberg op om.

- Vi bruger mere tid på selve projekteringsfasen med 3D, end vi gør med den traditionelle 2D projektering. Til gengæld får vi et mere gennembearbejdet projekteringsmateriale, blandt andet ved at vi i projekteringsfasen opdager kollisioner, som vi ellers først ville opdage på byggepladsen. Derudover kan 3D-modellerne anvendes som grundlag for simulering af fx varme- og lysforhold.

Se mere om 3D-værktøjet her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062