23948sdkhjf

For lidt fokus på energibesparelser

Hver fjerde dansker tror, at de har gjort tilstrækkeligt for at energiforbedre deres bolig. Det er specielt de midaldrende danskere, der synes, at målet er nået
En ud af fire danskere er ifølge en ny undersøgelse fra Go’ Energi havnet i den vildfarelse, at de ikke kan spare mere på energien i deres bolig. Men det er langt fra i overensstemmelse med virkeligheden.

Det er oven i købet den midaldrende del af befolkningen, der typisk har penge på bankbogen, friværdi og bor i huse, der bør energiforbedres. Go’ Energi opfordrer derfor til, at boligejerne får mere fokus på mulighederne for energibesparelser og får en energivejleder til at gennemgå huset.

- Der er stor chance for, at boligejerne har energibesparelser skjult i boligen – og at det også er en god forretning at få gjort noget ved det.

Energiforbedringer sikrer både imod for store energiregninger, og så øger det husets værdi, så man lettere kan komme af med det, når eller hvis det bliver aktuelt. Samtidig øger det komforten, og det er noget, man vil glæde dig over hver dag, siger Simon Chræmmer, projektleder i Go’ Energi.

Opnå 25 pct. reduktion af energiforbruget

Kim B. Wittchen, der er seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, forklarer boligejernes vildfarelse sådan:

- Det skyldes formodentlig manglende viden. Vores forskning viser, at boligejerne nemt, i gennemsnit, kan opnå 25 pct. besparelse på energiforbruget, og at det også er økonomisk rentabelt.

Der er rigtig mange parcelhuse fra 70’erne, og mange står lige nu foran at skulle have nyt tag, udskiftet punkterede vinduer, skiftet hoveddøren og pudset facaden, og derfor er der mange energibesparelser at hente.

- Det er typisk i C- eller D-mærkede huse, at energibesparelserne ligger. Det er klart, at der også ligger et stort besparelsespotentiale i huse med energimærke F og G, men til gengæld er det også ofte i de huse, at det er svært at gøre noget på grund af frednings- og bevaringsklausuler, siger Kim B. Wittchen.

I Region Syd har Project Zero, der arbejder for at gøre regionen CO2-fri i 2029, gode erfaringer med at finde energibesparelser hos borgerne. Her har 605 boligejere hidtil taget imod et gratis energieftersyn, og godt 60 procent har valgt at handle på anbefalingerne. I gennemsnit har de investeret 130.000 kroner, og håndværkerne har på to år fået en omsætning på 52 millioner kroner.

Typiske energiforbedringer, som kan betale sig her og nu ud fra en ren økonomisk betragtning:

• Hulmursisolering

• Rørisolering

• Isolering af loft og skunk

• Reparation af utætheder

• Evt. etablering af solvarme eller solceller (solceller er ikke en energibesparelse)

• Udskiftning af ruder til energiglas i eksisterende vinduesramme

Typiske energiforbedringer, som bør foretages i forbindelse med anden renovering:

• Udskiftning af ruder og vinduer

• Isolering af tagkonstruktionen

• Udskiftning af olie- eller gasfyr – evt. skift til fjernvarme eller varmepumpe

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109