23948sdkhjf

Bygge-optimismen fordufter

Dansk Byggeri aflyser den forventede stigning i beskæftigelsen. I den nyeste update af konjunkturanalysen vurderer Dansk Byggeri, at BoligJob-ordningen har holdt hånden under det private renoveringsmarked, og at der kun er fremgang at finde på anlægsområdet
Dansk Byggeri har ikke kunnet fastholde den optimisme, som spirede ved indgangen til 2012. Dansk økonomi står stille, og hverken forbrugerne eller virksomhederne er kommet i gang med at investere.

- Året har været særdeles påvirket af eurokrise og almindelig usikkerhed, og derfor er der mere fokus på opsparing end investering. Det gælder også i den hjemlige økonomi, hvor vi må konstatere, at heller ikke 2012 gav den vending i økonomien, som vi havde håbet på. I stedet vil beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falde med 3.500 personer i 2012 og med yderligere 3.000 i 2013, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri i forbindelsen med offentliggørelsen af Dansk Byggeris Konjunkturanalyse Update september 2012.

Det kunne tilmed have stået værre til. Lars Storr-Hansen peger således på de politiske initiativer, som ikke mindst bygge- og anlægsbranchen kan takke for, at der stadig er en bund at gå på:

- Efter en svær fødsel har danskerne taget BoligJob-ordningen til sig. Den er populær og blev i 2011 omfavnet af 310.000 danskere og helt sikkert mange flere i 2012. Den har fastholdt en betydelig beskæftigelse hos især de mindre virksomheder med mange privatkunder.

Dernæst vil vi meget snart mærke effekten af regeringens kickstart, hvor første spadestik for mange byggeprojekter nu bliver taget. Det er dog langt fra nok til at opveje faldet i de private byggeinvesteringer, understreger Lars Storr-Hansen.

Endelig er det den velkendte perlerække af store anlægsprojekter, som enten er i gang forberedende eller meget snart kommer i gang. Det er branchens største – og næsten eneste - lyspunkt.

Træghed i gennemslagkraften

Til de dystre prognoser for den private renoveringsaktivitet skal lægges, at de fremrykkede renoveringer af de almene boliger ikke kommet lige så hurtigt i gang, som finansministeriet havde forudsat, så renoveringerne er nedjusteret med en milliard kr. i 2012. Til gengæld er aktiviteten opjusteret med en halv milliard kr. i 2014 og 2015.

Den store træghed i forhold til gennemslag af fremrykninger gælder også de fremrykninger af det kommunale institutionsbyggeri.

- Nogen gange er der i offentligheden en utålmodighed, som fører til hastige konklusioner. Sagen er den, at kick-starten virker, men det varer adskillige måneder fra kommunalbestyrelserne beslutter projekter til det første spadestik, som må afvente projektering og licitation. Derfor vil kickstarten i form af nybyggeri af skoler og institutioner først slå igennem på byggeaktiviteten i efteråret 2012, fastlår Lars Storr-Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078